Umetnost i kultura su bez predrasuda 1foto:promo

Internacionalni festival Skampa u albanskom gradu Elbasanu, koji se 23. put održava od 30. septembra do 6. oktobra, ugostiće Knjaževsko-srpski teatar. Kragujevčani će na ovoj smotri nastupiti sa komadom Novice Savića Knjaževsko-srpski teatar Opet plače al’ sada od sreće u režiji Dragana Jakovljevića, predstavom koja je svoju premijeru imala 2016. godine i već je nagrađivana na međunarodnim pozorišnim smotrama u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Festival Skampa ugostiće i predstave iz Albanije, sa Kosova, iz Turske, Litvanije, Italije i Srbije.

„Posle dužeg vremena gostujemo na prostoru koji nije ex-yu region i učešćem na ovoj smotri ne samo da proširujemo područje naše međunarodne saradnje već želimo da pokažemo da su umetnost i kultura bez predrasuda, jer mnogi naši ljudi na Albaniju gledaju isključivo kroz prizmu aktuelnih odnosa sa Kosovom“, kaže Mladen Knežević, direktor kragujevačkog teatra, dodajući da je „ta potreba za saradnjom obostrana“. Kragujevačka predstava Opet plače al’ sada od sreće na repertoaru Skampe je u subotu, 2. oktobra.

Inače, ovo jeste prvo gostovanje velike ansambl predstave kragujevačkog pozorišta u Albaniji ali ne i jedino. Pre tačno 10 godina, takođe predstava Knjaževsko-srpskog teatra, monodrama Dnevnik jednog ludaka po Gogoljevom tekstu, u režiji Dušana Stanikića i izvođenju Ivana Vidosavljevića, učestvovala je na festivalu monodrame Albamono u Korči i pobedila (nagrade za najbolju predstavu i najboljeg glumca).

Trenutno se u kragujevačkom teatru priprema nova predstava Ja od jutros nisam stao, koju po tekstu Une Vizek režira Slađana Kilibarda (već uspešno sarađivala sa KST – Moje bivše, moji bivši i Ko nema u vugla, gugla) čija je premijera najavljena za novembar ,ali su njene probe trenutno na pauzi zbog kovida od kojeg je oboleo jedan član glumačkog ansambla.

U kragujevačkompozorištu pripremaju se i za 16. izdanje međunarodnog pozorišnog festivala Joakim festa, koji će se održati od 8. do 16. oktobra. Narednih meseci u KST planiraju još dve premijere: Na rubu pameti, koju po tekstu Miroslava Krleže režira Marko Misirača (do kraja godine) i Ildu Geršner, koju po komadu Jelene Kajgo režira Stevan Bodorža (početkom naredne godine).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari