Upravnicu ne zanimaju tabloidne priče o smeni 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Prezirem tablolidizaciju kulture. Mi ovde svi radimo rudarski posao i ne razmišljam o pričama o mom ‘skidanju’ sa mesta upravnika Narodnog pozorišta. To nije ništa strašno, a na kraju nije ništa novo za ovu kuću, to se i velikom Branislavu Nušiću dogodilo.

Svoje probleme mi rešavamo otvoreno, u četvrtak smo imali konstruktivan sastanak Uprave sa predstavnicima svih sindikata u NP. Poštujem Ministarstvo kulture i Maju Gojković, koja ima uzgrađenu karijeru i poznata je kao ljubitelj pozorišta, viđala sam je često u Novom Sadu na Sterijinom pozorju. Mi radimo svoj posao. Ja sam ovde došla da služim – ne tražim ništa, a dajem sve – izjavila je danas upravnica NP u Beogradu Ivana Vujić Kominac odgovarajući na pitanje novinara da li će podneti ostavku koju je predstavnici više Sindikata NP tražili u četvrtak na sastanku sa ministrom kulture i informisanja Majom Gojković.

Ivana Vujić Kominac na današnjoj konferenciji za novinare u NP predstavila novog v.d. direktora Direkcije Opere Dragoljuba Bajića, najavila operski gala koncert, kojim se 3. oktobra otvara Operska sezona na Trgu republike i detaljno obrazložila sve rezultate rada nacionalnog teatra od 21. novembra 2018. do jučerašnjeg dana – 1. oktobra ove godine.

Upitana zbog čega baš sad predstavlja sve što je urađeno u NP od kad je došla na čelo ovog pozorišta, upravnica je objasnila da “stalno žureći da se što više uradi, nije stizala nikome da to pokaže i o tome govori, a da se pred početak nove sezone ukazao momenat da se progovori i o rezultatima rada iza kojih stoji cela Uprava i pozorišna kuća”.

– Završni račun za 2019. usvojen je sa dva glasa “za” i jednim “protiv”protiv. Iako u sistematizaciji radnih mesta NP imamo mesto revizora, tražili smo i dodatnu državnu reviziju koja nije našla ništa sporno. Prošli završni račun za 2020. nije prošao, iako u zapisniku stoji da je jedan glas više bio “za” usvajanje. Ministarstvo kulture poslalo nam je revizorski tim koji nije našao ni jedan propust, osim nekoliko primedbi na čijom ispravci radimo – rekla je Ivana Vujić Kominac komentarišući tvrdnje da Upravni i Nadzorni odbor NP poslednje dve godine nisu usvojili završne račune.

Na zahtev pojedinih novinara oglasio se i Zoran Đuričić, predsednik Nezavisnog sindikata NP. On je objasnio da u ovoj umetničkoj kući “deluje 13 sindikalnih organizacija od kojih je šest bilo na sastanku kod Maje Gojković žaleći se na nedostatak komunikacije sa Upravom pozorišta”. Đurić je naglasio da “na sastanku sa Upravom NO nisu bili predstavnici sindikata koji su razgovarali sa Majom Gojković, ali da zna o čemu se razgovaralo u Ministarstvu kulture”.

– U NP radim 40 godina i kao i svima koji su u njemu zaposleni stalo mi je do njegove stabilnost i uspeha. Ovakve situacije nisu ništa novo, do tenzija i raznih vetrova uvek dolazi pred izbore – konstatovao je Zoran Đurić, a Ivana Vijić dodala da da „U NP duvaju razni vetrovi i to umetnički i kreativni“.

Upravnica NP je u razgovoru sa novinarima objasnila i da u Direkciji Opere nije bilo “smene jer svi služe i niko se drži grčevito za direktorski sto”. Prema njenim rečima, Bajićev dolazak na čelo Opere je “pitanje razvoja ove direkcije u budućnosti koja zahteva celodnevni angažman, a ne stvar smene”.

Ona i Dragoljub Bajić najavili su gostovanje dvoje rumunskih umetnika – dirigenta Kritijana Sandua i baritona Jonuta Paskua, koji će zajedno sa prvacima Beogradske opere u nedelju otvoriti opersku sezonu u NP 3. oktobra gala koncertom posvećenom 120. godišnjici smrti čuvenog italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija.

– Moj prvi prioritet biće izvođenje malih operskih formi sa manje izvođača što sada u doba korone trend u svetu. U Italiji već postoje partiture za manje orkestre i sa “skokovima”, prilagođeni situaciji. Takođe ću se zalagati za veći angažman mladih ljudi. Ja sam sa 45 godina najmlađi član muškog dela operskom ansambla, a ni ženskom delu nije mnogo bolja situacija. To mora da se menja, ukoliko želimo da Beogradska opera ima budućnost.

Naravno ovo je Verdijeva godina i na programu bi trebalo da budu sve njegove najpoznatije opere. Ideja je da, kao i na predstojećem gala koncertu, sve radimo zajedno – sva tri ansambla – Opera, Drama i Balet – predstavio je svoj direktorski program Dragoljub Bajić, čiji će pomoćnik biti jedan od bivših direktora Opere tenor Janko Sinadionović.

Sahrana Ivana Tasovca u ponedeljak

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, koji je iznenada preminuo 30. septembra, biće sahranjen u ponedeljak 4. oktobra u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. „Ivan Tasovac bio je veliki, nežni, divni princ umetnosti života koji je voleo i veoma dobro razumevao sve hibridne žanrove. Bio je dete ove kuće, njegov otac bio je član Drame“, rekla je Ivana Vujić Kominac, završavajući konferenciju za novinare minutom ćutanja povodom preranog Tasovčevog odlaska.

 

U SNS krugu

Ivana Vujić Kominac na mestu upravnika NP zamenila je krajem 2018. Dejana Savića za kog do kraja nije utvrđeno da li ga je tadašnji ministar kulture Vladan Vukosavljević smenio ili je to tražio sam Savić, koji je u međuvremenu postao savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Po beogradskim umetničkim krugovima tada se spekulisalo da je Ivana Vujić na čelo NP, navodno, došla kao deo „kreativnog kruga“ premijerke Ane Brnabić. Ivana Vujić je nedavno smenjenu Jaminu Trumpetaš, na mestu v.d. direktora Opere nasledila iz Savićeve uprave. Iako upravnica NP tvrdi da nije reč o smeni Jasmina Trumpetaš, smatra da je sklonjena zbog “lične netrpeljivosti”. Jasmina Trumpetaš Petrović je potpisnik predizbornih lista podrške SNS i njenog predsednika Vučića, kao „rođena Zemunka koja ga poznaje godinama“. Njen naslednik na mestu direktora Opere Dragoljub Bajić u martu ove godine potpisao je pristupnicu SNS, u prisustvu predsednika IO Darka Glišića i člana Predsedništva stranke i šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari