Uticaj zapadnjačke kulture je veliki, ali su ukusi eklektični

Ksenija Komljenović, prva žena iz Srbije sa doktoratom iz oblasti udaraljki, o svom iskustvu života i rada u Hongkongu

Ostavite komentar


  1. @Zorica Kojić
    „eklektični“
    Zoriice objasni mi gde nadje ovu rec i si nameravala njom da kazes ?
    Da li se ti stidis srpskog jezika ?
    Ako si iole ponosna na tvoje srpsko poreklo onda zasto skrnavis srpski jezik upotrebljavajuci varvarizme za koje nisam siguran da znas njihovo pravo znacenje ?
    Ovaj varvarizam potice od francuske reci ÉCLECTIQUE i u prevodu na nas (za tebe verovatno prost) srpski jezik znaci: Koristi elemente vise sistema (filozofija) ili na osobe, onaj koji nema izuzetnog ukusa i ne ogrnicava se samo na jednu vrstu stvari ili kategoriju.

    E sada mi objasni sta htede da nam to ispricas ?

    1. Meni je „eklekticni“ sasvim u redu (grcki – eklektikos, engleski – eclectic). U smislu – bira iz ralicitih sistema misljenja, stilova, skola.. Daleko mnogo mi smetaju druge stvari. Narocito oni koji ne umeju da odrastu i nauce nove reci iz sedamnaestog veka.

    2. „E sada mi objasni sta htede da nam to ispricas ?“ – Htede da nam isprica da vi niste eklekticni i da ste ograniceni na srednjovekovno srpsko do imbecilnosti.

    3. Uopste taj izraz nije upotrebila Zorica vec njena sagovornica. Umesto da pohvalite ovu devojku koliko je uspesna i skromna navalili ste na eklekticnost, svasta!

  2. kolumna… vaša kolumna o umjetnosti života umjetnika bi mi užitak za čitanje… sve pohvale!✍️

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.