Uz buku predstavljen međunarodni žiri 57. Bitefa 1Foto: Aleksandra Ćuk

Ako imamo za avione i gorivo,valjda ćemo imati i za kulturu- , našalio direktor Bitefa Miloš Latinović na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen žiri festivala, a zbog zaglušujećeg zvuka koji je dolazio s neba.

U brojkama, što se tiče, sredstava izdvojenih za 57. Bitef , situacija je manje više slična kao prošle godine : 35 miliona dinara je dao Grad, Ministarstvo kulture je preko konkursa podržalo Bitef sa sedam miliona, a sa dva miliona dinara ministarka kulture Maja Gojković na osnovu diskrecionog prava.

Prema rečima Miloša Latinovića, Bitef će koštati kao i prošle godine 60 miliona dinara što praktično znači da će razliku za ukupnu sumu nadoknaditi Bitef tim.

Članovi žirija, kako je saopšteno juče na terasi Hotela „Indigo“, biće Ana Vujanović, dramaturškinja, jedna od najvećih ekspertkinja iz teorije umetnosti, ovdašnjoj publici poznata i kao jedna od osnivačica platforme Teorije koje hoda TkH, koautorka i dramaturškinja brojnih predstava, spotova /filmova među kojima je i nagrađivani dokumentarac „Pejzaži otpora“ M. Popivode.

Nataša Barbara Grančer, jedna od trenutno najvećih slovenačkih glumica i pozorišna rediteljka, takođe je u žiriju, a ovdašnjoj publici je prepoznatljiva i kao glavna glumica predstave Ali : Strah jede dušu (Fasbinder) koja je osvojila Grand Prix za najbolju predstavu, Nagradu publike i Politikinu nagradu 2019. godine na Bitefu.

U žiriju je i naš poznati likovni i performans umetnik Siniša Ilić, takođe jedan od osnivača TkH (Teorija koja hoda), autor koji je izlagao na najprestižnijim izložbama i manifestacijama u svetu, a čiji je rad prepoznatljiv po fokusiranosti na najrazličitijie oblike društvenih napetosti.

U žiriju su i renomirani dramski pisac, pozorišni reditelj umetnički direktor „Enciklopedije reči“ Žoris Lakost i dramaturškinja festivala Viner Festvohen Iris Rafetzider,

Apetit za gledanjem predstava „Deca sunca“ u izvođenju Šaušpilhausa , Bohum Nemačka, koja će svečano otvoriti Bitef u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 4. oktobra i grčkom predstavom „Zbogom, Lindita“ u režiji mladog autora Maria Banušija poreklom iz Albanije, pobudili su direktor Gete instituta Kristof Feldhues i Maria Levanti ambasadorka Grčke u Beogradu.

 

Ona je rekla da je „Zbogom, Lindita“, predstava koja je izazvala najveće interesovanje u Atini, da ju je osmislio veoma mlad autor, dvadesetpetogodišnji Mario Banuši, koji je napravio komad koji je uspeo da dirne sve generacije. Tema ove predstave, koja je inače bez reči, dijaloga,  je tugovanje, suočavanje s gubitkom, rastanak s najmilijima.

Uz buku predstavljen međunarodni žiri 57. Bitefa 2
Foto-Theofilos-Tsimas-

Kristof Feldhues, direktor Gete Instituta, podsetio je da ova institucija podržava festival od njegovog nastanka i predstavio nemački komad „Deca sunca“ u izvođenju Šaušplihausa iz Bohuma, kojim će 57. Bitef zvanično biti otvoren. Reč je o komadu Maksima Gorkog u režiji Mateje Koležnik.

„Mateja dekonstruiše ovu konstalaciju i stavlja je u rane šezdesete godine, što omogućava pogled na drugo, a opet, ne toliko drugačije društvo, sve predstavljeno na hiperrealističnoj scenografiji Orfea Fogta“, naveo je Kristof Feldhues.

On je napomenuo i da je komad bio uvršten u program najuglednijeg pozorišnog festivala savremenih komada u Berlinu, gde je posebno isticana njegova savremenost naglašena tragičnim kontinuitetom individualnog neuspeha suprotstavljenog realnim izazovima vremena.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva  istakla je da je ponosna što delegacija EU u Srbiji po šesti put podržava BITEF festival koji postoji već 57 godina.

– Od početka naše saradnje, cilj nam je da podržimo najnovije pozorišne tendencije, kao i da pomognemo umetnicima i profesionalcima da uspostave nova partnerstva u kulturi. Kroz ovu podršku, želimo da ohrabrimo i osnažimo umetnike i kulturnu zajednicu u Srbiji i da pomognemo da se šira javnost senzibiliše o značaju transformativne i kreativne moći umetnosti – istakla je Halačeva.

Prema njenim rečima kulturna scena Srbije ima toliko toga da ponudi i da doprinese zajedničkom bogatom i raznolikom evropskom kulturnom prostoru.

– Zato nas ne čudi što je Srbija jedna od najuspešnijih učesnica našeg programa Kreativna Evropa, glavnog pokretača Evropske unije za podršku kulturi, kako u EU, tako i u Srbiji.

Zahvaljujući ovom programu snimljeno je više desetina srpskih filmova koji su stekli međunarodno priznanje, između ostalih „Otac” i „Nečista krv”. – zaključila je Plamena Halačeva.

Posle lepih reči tradicionalnih partnera Bitefa za ovu manifestaciju, Nikita Milivojević, umetnički direktor Bitefa konstatovao je da Bitef, koji inače mnogo voli, sada voli još više.

Nagrade i predstave

AF: Međunarodni žiri 57. Bitefa odlučivaće o tome ko će dobiti nagrade festivala – Gran pri „Mira Trailović“ i Specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“. Takmičarski program čine predstave „Deca sunca“ (Nemačka), „Zbogom, Lindita“ (Grčka), opera-performans „Sunce i more“ (Litvanija), „Raspevana mladost“ (Mađarska), „#Jeanne“ (Švedska), „Wakatt“ (Belgija, Burkina Faso), kao i domaće produkcije „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ i „Kao i sve slobodne djevojke“.

 

On je skrenuo pažnju na prateći program 57. Bitefa, koji čine Susreti sa autorima, Bitef polifonija i Cirkobalkana. Cilj festivala je da i ove godine ponudi i razvije teorijski diskurs koji će pratiti selekciju glavnog programa. Tim povodom Ana Vujanović održaće predavanje „Od proleterijata do prekarijata – nazad!“, najavio je umetnički direktor Bitefa Nikita Milivojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari