Vermerova „Devojka sa bisernom minđušom“ nova meta ekoloških aktivista 1Izvor: Mauritshuis / Public domain / Wikimedia Commons

Aktivisti ekološke organizacije “Just Stop Oil” od početka oktobra vandalizmom pokušavaju da skrenu pažnju na svoje ideje. Oni su prvo supom od paradajza polili Van Gogovu sliku „Suncokreti“ u Nacionalnoj galeriji u Londonu, pa je onda ubrzo nakon toga stradalo delo Kloda Monea u Muzeju Barberini u Potsdamu, a njihova poslednja meta je, ni manje ni više, nego Vermerova „Devojka sa bisernom minđušom“, jedna od najpoznatijih slika na svetu.

Incident se dogodio u Muzeju Maurichejs u Hagu. Uhapšene su tri osobe koje su učestvovale u napadu, od kojih je jedna bacila nepoznatu supstancu na sliku, ali ona nije oštećena jer je zaštićena staklom, saopštio je Muzej, prenosi N1. Jedan od počinilaca je pokušao da zalepi svoju glavu za sliku, dok mu je drugi prosipao supu od paradajza na glavu.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju aktiviste u majicama na kojima piše „Just Stop Oil“.


Jedan od aktivista uzviknuo je „Kako se osećate kada vidite nešto lepo i vredno kako se naizgled uništava pred vašim očima? Da li osećate bes? E, dobro: to je osećaj kada vidite kako se pred vašim očima uništava planeta!“, prenosi agencija AP.

Sve slike koje su se do sada našle na meti aktivista zaštićene su staklom, tako da platna nisu oštećena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari