Violončelista Petar Pejčić predstavlja Srbiju u finalu Međunarodnog takmičenja kraljice Elizabete 1foto: Florian Knoeffel

„Odličan violončelista i veoma prirodan muzičar, koji uvek svira sa punom posvećenošću i ekspresijom“ – tako je Jan Vogler, renomirani svetski violončelista, opisao svog mladog srpskog kolegu violončelistu Petra Pejčića, koji trenutno učestvuje u finalu prestižnog međunarodnog takmičenja kraljice Elizabete, koje se održava u Belgiji.

Kao predstavnik Srbije, za titulu najboljeg mladog umetnika takmiči se sa 12 kolega iz celog sveta, a kraj velikog finala zakazan je u subotu, 4. jun, u Briselu.

Petar je među umetnicima koji su u poslednjih 30 godina postigli najveći uspeh na ovom takmičenju. Pre njega na prostoru bivše Jugoslavije, u finale su se plasirali još samo pijanistkinja Rita Kinka i violinista Stefan Milenković.

Petar potiče iz muzičke porodice, njegova majka je profesorka solfeđa, a Petrov otac je dirigent. Umetnik se od malih nogu bavi klasičnom muzikom, a violončelo je počeo da uči od svoje četvrte godine.

Odrastao je u Beogradu, u Nemačkoj je stekao srednjoškolsko obrazovanje, a zatim upisao fakultet. Trenutno studira na Univerzitetu za muziku i dramu „Feliks Mendelson Bartoldi“ u Lajpcigu.

Sa devet godina Petar je debitovao na solističkim koncertima u Beogradu, nakon čega je održao nekoliko koncerata u Srbiji, Sloveniji, SAD, Rusiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj. Kao solista nastupao je sa orkestrima: Konzerthausorchester Berlin, Filharmonija iz Graca, Simfonijski orkestar Srpskog radija, Orkestar Stanislav Biničkog, BKO LJubica Marić, Camerata Balcanica i mnogi drugi.

– Logičan je bio njegov izbor, jer obično tako biva u muzičkim porodicama. Roditelji éguraju’ do nekog vremena, potom deca sama preuzmu inicijativu, kao što je slučaj bio i sa Petrom. U pitanju je bila njegova velika želja, talenat i rad – rekao je za Danas Rade Pejčić, Petrov otac.

Mladi violončelista svojim radom i angažovanjem dosta govori o sebi. Nagrade koje je do sada osvojio na brojnim domaćim i međunarodnom takmičenjima su: „Specijalna nagrada AENA“ na renomiranom takmičenju Pablo Kazals (Španija, 2020), druga nagrada na međunarodnom takmičenju Ana Kul (Austrija, 2020) i treća nagrada na Univerzitetskom takmičenju Feliks Mendelson Bartoldi (Nemačka, 2018), kao i nagrade i priznanja: „ArtLink Societe Generale – Najperspektivniji mladi muzičar za 2018. godinu“; konkurs Aleksandar Glazunov; Liezen takmičenje u Austriji; Heran takmičenje u Češkoj, kao i prve i specijalne nagrade na Državnom takmičenju Srbije (Beograd 2010, 2012, 2014, 2016).

– Vrlo je posvećen i već neko vreme uspešan, o čemu govori i ovo takmičenje. Finale je kruna njegovog rada u ovom momentu. Takmičenje postoji oko osamdeset godina. U pitanju je veliki konkurs koji omogućava promociju mladih umetnika, kao i poseban trening kroz koji oni prolaze da bi došli do rezultata. To ih unapređuje i izgrađuje kao umetnike i osobe, što jeste i svrha ovog konkursa. Oni koji uđu u finale ili osvoje nagradu, imaju dodatne beneficije poput nastupa, anganžmana, promocija… jer takmičenje kraljice Elizabete spada u red najvećih svetskih konkursa – ističe Rade Pejčić.

Dirigent objašnjava da je takmičenje koncipirano tako da umetnici do 30 godina starosti, osim obimnog programa uglavnom zadatog, spremaju i dva premijerna dela, jedno za prvu etapu, a drugo za finale. Oni imaju sedam dana da nauče komad, a režim je strog i prolazi se kroz složen i lični proces, koji se verovatno zauvek pamti.

– Cilj učesnika jeste da u unaprede sebe kroz ovaj proces. Velika je selekcija i teško je doći na konkurs. Sastavljen je iz tri etape, a posle ulaska u finale takmičarima se na sedam dana praktično oduzima kontakt sa spoljnim svetom. U tom procesu se umetnici u potpunosti posvećuju radu, sami pripremaju zadati komad i koncert prema sopstvenom izboru. Tako je prethodnih osamdeset godina – pojašnjava dirigent Rade Pejčić i zaključuje da je „zato ovaj uspeh Petra Pejčića izuzetnih razmera i otvoriće mu vrata mnogih značajnih koncertnih dvorana i orkestara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari