Teya DoraTeya Dora ide u Malme, foto: Screenshot

Pesma za Evroviziju“ ušla je u završnicu. Nakon dve polufinalne večeri, 16 najboljih takmičara će se u večerašnjem finalu boriti za kartu za „Pesmu Evrovizije“ u Malmeu.

Pesma za evroviziju, finale, možete da gledate u direktnom prenosu na RTS 1, a dešavanja sa Koštutnjaka možete da pratite i na našem blogu uživo.

Iz oba polufinala je do finala došlo po osam takmičara koji su osvojili najveći broj glasova po mišljenju publike i stručnog žirija.

Najviše šansi za odlazak u Malme, prema pregledima na You Tube imaju Breskvica, Teya Dora i Konstrakta.
Voditelji, kao i u polufinalima su voditeljke Dragana Kosjerina i Kristina Radenković i voditelj Stefan Popović i glumac Slaven Došlo.

00.18 Glasovi publike

1 poen M.ira

2 poena Keni nije mrtav

3 poena Dušan Kurtić

4 poena Zejna

5 poena Džordži

6 poena Bojana i David

7 poena Zorja

8 poena Konstrakta

10 poena za Teya Doru

12 poena Breskvica

 

00.16 Kako izgledaju glasovi trenutno, bez glasova publike

3. pozicija Konstrakta

2. Zorja

1. Teya Dora

00.10 Slede glasovi stručnog žirija

Žika Zana : Zejna 8 poena, Lena Kovačević 10 poena, Dušan Kurtić 12 poena

Sajsi MC: Zejna 8 poena, Zorja 10 poena, Teya Dora 12 poena

Dejan Petrović: Zorja 8 poena, Teya Dora 10 poena, Breskvica 12 poena

Aleksandar Sedlar: Konstrakta 8 poena, Zorja 10 poena, Hristina 12 poena

Marija Šerifović: Zejna 8 poena, Zorja 10 poena, Teya Dora 12 poena

 

 

23.44 Glasanje je upravo završeno

Glasanje je upravo završeno, a sada slede minuti u kojima ćemo saznati ko će nas predstavljati u Malmeu.

23.30 Žiri

Ivana Ršić, Sajsi MC
Ivana Ršić, Sajsi MC , foto: Screenshot RTS

Članovi žirija u Takovskoj ulici su Zoran Živanović, Žika Zana, Ivana Rašić Sajsi MC, Marija Šerifović, Dejan Petrović i Aleksandar Sedlar kompozitor i dirigent.

23. 09 Dušan Kurtić: Nišlija sa ritmom

Dušan Kurtić
Dušan Kurtić, foto: Screenshot RTS

Poslednji je u finalu na binu izašao Dušan Kurtić. Nišlija, odlično raspoložen izašao je na binu i otpevao pesmu koju je napisao zajedno sa bratom Ivanom.
Nakon prvog polufinala poručio je publici: „Volite se i samo se volite, i nemojte da pametujete mnogo“. Sličan stav očigledno ima i večeras.

23.05 Lena Kovačević: Savršena

Lena Kovačević
Lena Kovačević, foto: Screenshot RTS

Pevačica i kompozitorka Lena Kovačević izvodi jednu od najemotivnijih pesama na izboru za pesmu Evrovizije.
Pesma „Zovi me Lena“ posvećena je njenoj majci Nadi Kovačević, koja je preminula pre dva meseca.

„Ono što je za mene bilo lekovito je to što sam iz jednog vrlo teškog perioda ušla u nešto ovakvo, što zahteva pribranost, pa mi je ceo proces pomogao u sopstvenom lečenju“, kazala je Kovačević o pripremama za nastup.

23.05 Bojana i David: No,No,No

David i Bojana
David i Bojana, foto: Screenshot RTS

David Radosavljević i Bojana Radovanović su zajedno oduševili publiku na festivalu „Pesma za Evroviziju“. Njihov nastup sa pesmom „No no no“ osvojio je srca mnogih, a danas se društvene mreže usijane komplimentima upravo za ovaj dvojac. Mladi su, David ima 18, a Bojana 19 godina, a njihova pesma već je postala pravi hit među njihovim vršnjacima.

23.00 Konstrakta: Sa prabakinim naćvama

Konstrakta
Konstrakta, foto: Screenshot

Ana Đurić Konstrakta i prateća grupa započeli su svoj perfirmans na bini.
Neobičan nastup ponovila je i ove godine, ali je umesto peškira, Konstrakta na scenu donela testo.
“Novo, bolje” je možda čak malo mračnija od „In corpore sano“. Inače, potiče iz iste korpe – tema vladajućih ideologija i teskoba koju one donose. Ova tema je prežvakana milion puta, ali i dalje aktuelna.” kazala je Konstrakta.

Ona je na svom Instagram profilu danas poručila ”Novo je ne novo”, a pre toga da je na sceni PZE mesila testo u starom koritu, koji se, kako je podsetila, zove naćve i pripadao je njenoj prabaki.
Da li će nakon dve godine opet predstavljati Srbiju u Malmeu, ostaje nam da vidimo do kraja večeri.

 

22.37 Zejna: Odbacila je jorgan i upriličila najvatreniji nastup

Zejna
Zejna , foto: Screenshot RTS

Zejna je večeras iznela jedan od najstrastvenijih nastupa, otkrivši nam pesmu koju je radila svega pet dana! „Ovo je najbrže napisana pesma, ali kada se sve jednostavne stvari poklope, to je to“, otkriva pevačica dok se priprema da na sceni RTS-a iznese stihove poznatog Zvonimira Đukića, poznatijeg kao Đule Van Gog.

„Ja sam jabuka iz bašte, zabranjene mašte, radost i plač, milost i mač, ja sam noć i dan, na javi san, na boju moje kože ja ponosna sam. Zejna je najbolja, Zejna, Zejna je najbolja…“
Ako ste sada prvi put čuli pesmu, budite uvereni da vam neće lako izaći iz glave.

 

22.34 Zorja: U vrhu

Zorja
Zorja, foto: Screenshot

Zorja je svojom pesmom Ogledalo, i pravim evrovizijskim nastupom, već osvojila publiku i mnogi žele da je vide u Malmeu.
Zorja Pajić definitivno privlači pažnju kao jedan od favorita na „Pesmi za Evroviziju“, a večeras će nastupiti kao jedanaesti po redu.
Njen talenat i neobičan glas privukli su pažnju javnosti još dok je učestvovala u takmičenju „Zvezde Granda“. Njen muzički put bio je poprilično nekonvencionalan.
Sa samo 17 godina, napustila je rodni Beograd i preselila se u Novi Sad kako bi započela studije na Muzičkoj akademiji. Tada je rodila ideja da svoj glas podeli s javnošću, pevajući na ulici.
„Bilo je veoma teško pronaći smeštaj, odbijena sam za studentski dom i slično. U tom trenutku, situacija u mojoj porodici nije bila finansijski stabilna, tako da je postojala sumnja da li ću moći da nastavim sa školovanjem. Osećala sam se bespomoćno, kao da ništa nije bilo do mene, kao da sam bila zarobljena u ćošku. Sećam se trenutka kada sam odlučila da izađem na ulicu i zapevam. Bilo je to 10. decembra, napolju je bilo minus 10 stepeni, osećala sam strah kao nikada pre. Pevače sam Baha, a prolaznici su stali da me poslušaju, od starih do mladih, neki su dali novac, a neki nisu“, ispričala je Zorja za Grand i istakla da je tada odlučila da nastavi s uličnim nastupima koje je počela da voli i od kojih se nikada nije stidela.

 

22.30 „Keni nije mrtav“: Pesma je već hit

Keni nije mrtav
Keni nije mrtav, foto: Screenshot RTS

„Keni nije mrtav“ , momci iz Kruševca, izašli su deseti na binu i otpevali svoje „Dijamante“.
Momci kažu da je najveći krivac zbog kog su završili na Pesmi za Evroviziju slovenački bend „Joker Out“.
Kažu da se pesmu poslali i bili sigurni da će završiti u finlu.
Pesmu su već izvodili na koncertu u Kosovskoj Mitrovici, kažu da je publika odlično prihvatila, tako da puni samopuzdanja nastupaju i večeras u finalu.
Prema intervjuima oni su već uspeli, planiraju veliki koncert u Beogradu i želja im je da im Đule bude gost.

Ekipa benda Keni nije mrtav kaže za Danas da imaju nekoliko favorita, dok je basista Mateja bio najkonkretniji i rekao da će glasati za Dušana Kurtića

Bili su j više nego raspoloženi za razgovor, a kako su sami rekli treme ima i nema.

Pitali smo ih kako je nositi jednodelni kostim, ali i da li im je inspiracija za frizuru Van Gogh iz ranije faze.

„Mi smo kao Hurricane, a jednodelni kostim mi je mnogo prijatniji od pantalona“, rekao nam je Mateja.

22.25 Milan Bujaković: Muziku je pisao čovek koji radi sa Rijanom

Milan Bujaković
Milan Bujaković, foto: Screenshot RTS

Milan Bujaković iz Pančeva dolazi na scenu sa pesmom „Moje-tvoje“.
Interesantno je da je pesma prvobitno napisana na engleskom jeziku za jedan međunarodni festival u SAD-u. Međutim, taj festival nije održan iz nepoznatih razloga, pa je pesma ostala „zaključana“ i čekala svoj trenutak.
Tekst pesme potpisuje Maya Sar, dok je za aranžman bio zadužen Mahir Sarihodžić. Muziku su komponovali Lionel Lombard, koji je sarađivao sa mnogim velikim imenima poput Rijane i Mika Džegera, zajedno sa Petrom Pupićem.

22.09 Nemanja Radošević: Kažu da je isti Joksimović

Nemanja Radošević
Nemanja Radošević , foto: Screenshot RTS

Nemanja Radošević, mladi pevač s neodoljivim glasom koji nas podseća na Željka Joksimovića, zauzima osmo mesto večeras na finalu sa svojom numerom „Jutra bez tebe“, koju je napisao Saša Milošević Mare.

Ova pesma već je stekla značajnu popularnost, a Mare je otkrio za Grand kako je bilo potrebno vremena da ubedi Nemanju da se prijavi za takmičenje.

„Pesma je nastala brzo i iako nije bila prvobitno namenjena ovom događaju, Nemanja je odlučio da je upravo ovo pravo mesto za nju. Mislim da je pesma fantastična i ovo je savršena prilika da se pokaže“, rekao je Mare.

Nemanja je izneo svoj cilj u ovom takmičenju: „Volim da se trudim da pobedim. Uložili smo maksimalan napor da sve bude na najvišem nivou, tako da zašto ne bih sanjao o pobedi?“

22.05 M.ira: Poslušajte reči pesme

Mira
M.ira, foto: Screenshot RTS

Mira Maletković upravo je zauzela scenu sa svojom energičnom numerom „Percepcija“, poručujući nam da iako se suočavamo sa problemima, uvek postoji način da ih prevaziđemo. Ona nas podseća da je perspektiva ključna u životu i da je pogled s vedrije strane često sve što nam je potrebno.

Mira, mlada pevačica koja je studirala arhitekturu, pokazuje nam kako je moguće uspeti u više sfera života. Njena pesma nas podseća da, kada naiđu teški trenuci, važno je brzo ustati i držati se, nikada ne odustajati.

22. 01 Marko Mandić: Povratak i teška priča

Marko Mandić
Marko Mandić , screenshot RTS

Autor megapopularne pesme „Ramdagadam“, koja je pre nekoliko godina osvojila srpske klubove, jeste Marko Mandić koji je ove večeri izašao šeti na binu.
On je obećao svojim obožavaocima da će svima omogućiti putovanje u Malme ako osvoji glavnu nagradu na festivalu.
Njegova najnovija pesma nosi naziv „Dno“ i priča je o savremenom životu, i ni malo nije laka.

Iako je po obrazovanju ekonomista, Marko je zapravo umetnik u duši.
Njegova supruga, takođe pevačica, pruža mu neizmernu podršku u svemu što radi.
Marko je otkrio da se tokom svake probe suočava sa sitnim greškama, što povremeno izaziva nove strahove u njemu, pa se nadamo da će nastup do kraja izvesti bez problema.

21.57 Hristina: Važno je da cenimo različitost

Hristina
Hristina, foto: Screenshot RTS

Hristina je večeras nastupila pod rednim brojem pet. Nakon reklama mlada umetnica je izašla na binu. Nakon prošlog nastupa rekla da je veoma uzbuđena i srećna što je prošla u finale.
„Pesma koju sam stvorila ima duboke lične korene, izvire iz unutrašnje inspiracije, toliko blisko meni. Inspiraciju crpim iz stanja koja se kreću između bliskosti i otuđenosti, to je samo deo onoga što sam podelila“, rekla je Hristina.
Pevačica ima 31 godinu, dolazi iz Beograda, a svoj prvi album predstavila je prošle godine.
Iako je po struci psihološkinja, u polufinalnoj večeri je poslala snažnu poruku gledaocima: „Važno je da cenimo različitosti.“

21.33 Teya Dora: Favorit stranih obožavalaca Evrovizije

Teya Dora
Teya Dora , foto: Screenshot RTS

Teya Dora s epojavila na bini u svom futurističkom kompletu i mnogi je odmah povezuju sa spotom koji je pevačica objavila u petak.
Priča o Ramondi, čudnesnom svetu iz Srbije i simbolici koju nosi se već danima provlači po domaćim i stranim društvenim mrežama, a stranci su u jednom saglasni. „Srbijo imaš samo jedan zadatak“, uglavnom tako glase komentari koji prate nastum naše pevačice.
Teya Dora je već dobro poznata stranoj publici, jer je sa svojom pesmom Džanum, numerom koja je bila odjavna špica serije Južni vetar, postala planetarno poznata. Inače mlada umetnica je stipendista Berklija.

21.32 Breskvica: U anđeoskom kostimu o kome se i danas raspravlja

Breskvica
Breskvica, screenshot RTS

Breskvica sa svojom pesmom Gnezdo orlovo glasi za jednog od favorita. Na bini se pojavila u svojoj kreaciji o kojoj je ovih dana bilo dosta reči.
Korisnici društvenih mreža širom regiona aktivno raspravljaju o njenom stilu, a mišljenja su podeljena. Dok mnogi izražavaju oduševljenje njenim nastupom i odabirom kostima, postoje i oni koji su kritikovali modnog kreatora koji je bio odgovoran za njen izgled.
Lazar Ilić, poznati modni dizajner, reagovao je na negativne komentare.
„Oni koji su očekivali nešto poput anđeoskih ili karnevalskih krila, moram da ih razočaram. Orao je kroz istoriju našeg regiona bio simbol moći, učen je još od osnovne škole kao simbol dominacije u životinjskom svetu i kao deo tradicije na Balkanu“, izjavio je Ilić za „Blic“.
Takođe pre dva dana pojavila se na društvenim mrežama poruka kojom se pozivaju botovi koji žele da pomognu glasanje večeras i da za to dobiju 2.000 dinara i mnogi su poruku povezali baš sa Breskvicom, što je mlada pevačica demantovala.

 

Džordži: Priča o plagijatu je gotova

Dzordzi
Džordži, foto: Screenshot RTS

Džorži je izašao sa svojom svitom na binu i priča o plagijatu i Nataši Bekvalac već je pala u drugi plan.
Iako se ne nalazi među potencijalnim predstavnicima za odlazak na Evroviziju Džordži je već odradio odličan posao, jer je pesma po društvenim mrežama u Srbiji već veliki hit.

21.22 Iva Lorens: Na Pesmi za Evroviziju zbog atmosfere

Finale Pesma za Evroviziju 2024: Teya Dora pobednica, ide u Malme 1
Iva Lorens, foto Screenshot RTS

Iva Lorens, poznata i kao Iva Milošević, otvorila je finale Pesme za Evroviziju svojom numerom „Dom“.
Njena pesma „Dom“ odašilje snažnu poruku o putovanju u inostranstvo u potrazi za svojim snovima, ali i o konačnom povratku u rodnu zemlju.
Sa bogatim muzičkim obrazovanjem i veštinom komponovanja, pisanja i produciranja pesama, Iva već četiri godine svojim talentom osvaja srca publike.
Njena inspiracija seže i duboko u njeno poreklo – kao ćerka srpske manekenke Irene Milošević, bliske prijateljice legendarne grupe Ekatarina Velika (EKV), Ivina muzička strast je prožeta i uticajem očeve zemlje.
Oduševljena podrškom svoje publike, Iva nije krila svoje zadovoljstvo. „Prošle godine sam imala priliku da budem deo revijalnog dela ovog takmičenja i atmosfera u bekstejdžu me je zaista inspirisala. Svi su bili tako složni i prijateljski nastrojeni, uprkos konkurenciji. Tada sam sebi rekla, ako ikada napišem pesmu koja bi mogla da se nađe na Evroviziji, prijaviću je.“
Kaže da nije imala nikakva očekivanja i da je prijem publike iznenadio.
„Činjenica da je pesma bila u trendingu me je dodatno razveselila. Bila sam nasmejana cele nedelje. Zaista mi je drago što su ljudi razumeli suštinu moje pesme“, rekla je medijima.

21.13 Voditelji kao ABBA

Voditelji kao ABBA
Voditelji kao ABBA, screnshot RTS

Voditelji Pesme za Evroviziju ispričali su priču o bendu ABBA i pojavili se kao slavni Šveđani na bini na Košutnjaku.

21.03 Željko Joksimović otvorio finale

Željko Joksimović
Željko Joksimović, screenshit RTS

Slaven Došlo najavio je Željka Joksimovića, koji je pesmom Lane moje otvorio finale Pesme za Evroviziju 2024.

 

20.50 Sve je spremno za početak finala Pesme za Evroviziju

Sve je spremno za početak finalne večeri Pesme za Evroviziju – medijske ekipe koje čekaju učesnike postavile su se kod press zida. Među onima koji su došli da podrže kolege je i ekipa iz benda Dram.

Dram
Bend Dram, foto: Danas/Vojin Radovanović

Džordži je stigao i pozirao fotografima, na svoj način.

Dzordži
Džordži pozira, foto Danas/Vojin Radovanović

Trio Keni nije mrtav, nalik na Van Gogh iz ranije faze, nastupiće ofarbani u belo. Pozdravili su se sa kolegama iz Drama.

Keni nije mrtav
Keni nije mrtav, foto: Danas/Vojin Radovanović

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari