"Vlaho Bukovac - Slikarstvo neprolazne lepote" 1

Posle dvogodišnjih priprema u Galeriji SANU od 24. decembra biće otvorena izložba „Vlaho Bukovac – Slikarstvo neprolazne lepote“, koja će trajati do 28. marta.

Bukovac je izabran za dopisnog člana Srpskog učenog društva 1884, za počasnog člana Srpske kraljevske akademije (SKA) 1892, a za redovnog člana SKA 1905. godine.

Autor izložbe Igor Borozan ovim projektom je želeo da osvetli značaj Bukovčevog delovanja u srpskoj kulturnoj sredini.

Od ranih dolazaka na srpski dvor kralja Milana i poslednjih Obrenovića u Smederevu, do kontakata sa dvojicom vladara dinastije Karađorđević.

U skladu sa konceptom neprolazne lepote zamišljen je prikaz odabranih Bukovčevih dela.

Predstavljanje idealizovane prirode je suštinski označilo opus dalmatinskog slikara, obrazovanog na akademskim i humanstičkim idealima Akademije u Parizu.

Izložene slike nastale u periodu od 1878. do 1922. godine posledica su onovremenih idejnih (simbolizam, orijentalizam, naučnipozitivizam…), i stilskih iskaza (akademski realizam, divizionizam, impresionizam).

Portreti, vladarski portreti, aktovi i žanr scene manfestuju slikarevu potrebu za kontinuiranim preobražajima, kao i dinamičan umetnički i kulturni život u Evropi.

Izložba je pretežno zasnovana na Bukovčevim delima iz domaćih umetničkih zbirki. U nameri da se umetnička ličnost Vlaha Bukovca prikaže u punoj meri i istakne njegov istorijski značaj u regionu i Evropi, profesor Borozan je napisao naučno-stručnu monografiju / prateći katalog izložbe: „Umetnički preobražaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari