Vojvođanski festival klasične gitare od 21. maja u Novom Sadu 1Foto: Promo

U Novom Sadu će od 21. do 24. maja biti održan 15. Vojvođanski festival klasične gitare.

Ove godine se Festival održava u okviru prve evropske platforme za klasičnu gitaru “EuroStrings”, koja okuplja najznačajnije festivale gitare u Evropi, uz sufinansiranje Kreativne Evrope.

Organizatori najavljuju da ovogodišnje izdanje Festivala predstavlja i odličnu uvertiru za 2022.godinu, kada će Grad Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture.

Pokrovitelji Festivala su Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Koncerti jubilarnog, 15. po redu Vojvođanskog festivala klasične gitare biće održani u Kulturnoj stanici “Eđšeg”.

Prvo će 21. maja nastupati Rastko Marinković (Srbija), laureat prošlogodišnjeg takmičenja; 22. maja će nastupati Petar Popović (Srbija) i Đani Šehu (BiH), a 23. maja Kristina Galieto (Italija) i EuroStrings artist Lovro Peretić (Hrvatska), prošlogodišnji pobednik EuroStrings takmičenja.

Svi koncerti počinju u 19 časova.

Pored ovih koncerata, programom je predviđeno i Internacionalno takmičenje “Dr Jovan Jovičić” , koje se održava onlajn. Prijavljeni su takmičari iz celog sveta, uzrasta od 7 do 30 godina, podeljenih u šest uzrasnih kategorija.

Pobednik “No age limit” kategorije biće predstavnik Festivala za sledeće izdanje EuroStringsa 2022.godine.

Poslednjeg dana festival, 24. maja, predavanje “Wellness u muzici, psihički i fizički izazovi prilikom nastupa” održaće prof. Vera Ogrizović (FMU). Predavanje počinje u 19 časova u KS “Eđšeg”.

Takođe, uživo će biti održane majstorske radionice, a predavači su domaći i inostrani profesori. U saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine “Miloš Crnjanski” biće organizovana i digitalna izložba “Istorijat klasične gitare u Vojvodini”.

Kristina Galeto je sa deset godina počela da pohađa muzički konzervatorijum „San Pietro a Majella“ u Napulju.

Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, postižući uvek prestižne rezultate i podsticaj nastavnika u žirijima takmičenja da nastave sa odličnim započetim radom.

Stekla je muzičku diplomu sa najvišim ocenama i pohvalama 2018. godine, a u novembru te godine počela je da se usavršava na konzervatorijumu „Domenico Cimarosa“ u Avelinu gde joj je predavao prof. Lucio Matarazzo.

Na jubilarni Festival, iz Hrvatske dolazi Lovro Peretić (1995), nagrađivani klasični muzičar i gitarista iz Zagreba.

Peretić započinje da uči gitaru u ranoj dobi u klasi profesora Xhevdeta Sahatxhije nakon čega završava diplomske studije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka.

Godinu dana provodi u Francuskoj studirajući, a trenutno je na usavršavanju u Švajcarskoj. Osvojio je brojne nagrade na muzičkim takmičenjima u Evropi, a najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri zabeležio je pobedom na trećem Eurostrings takmičenju koja mu je donela priliku za održavanje brojnih koncerata i predavanja na muzičkim festivalima širom Evrope, Azije i Amerike.

Osim kao solista, aktivno deluje i u raznim kamernim sastavima od kojih su najznačajniji duo s violinistkinjom Katarinom Kutnar te gitarski trio Evocación s kojim je nedavno izdao i prvi nosač zvuka. Kao solista sarađivao je sa Zagrebačkim solistima, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Dobitnik je Dekanove nagrade i Rektorove nagrade Univerziteta u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari