Nastupom kanadske kompanije Balet džez Montreal večeras u 20 sati u Sava centru počinje deseti Beogradski festival igre, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Slaveći jubilej BFI do 19. aprila dovodi najprestižnije plesne trupe iz gotovo svih krajeva sveta na pozornice Beograda, Novog Sada i Pančeva.


Prema rečima ambasadora Kanade u Beogradu Romana Vaščuka, ova manifestacija se već nekoliko meseci s nestrpljenjem očekuje. On je istakao da pored festivala i kompanija Balet džez Montreal proslavlja jubilej – 40 godina postojanja.

– Vreme je za slavlje. Ponosni smo što imamo tu privilegiju da otvorimo jubilarni festival. To je veliki izazov za nas, budući da program ove manifestacije čine velika koreografska imena i kompanije – kazao je umetnički direktor kanadske trupe Luj Robitej. On je objasnio da publiku večeras očekuju različiti komadi koji su odraz raznolikih ličnosti, senzibiliteta i rukopisa njihovih autora, koji u svojim delima prikazuju raznovrsnost igrača u kompaniji.

– To su četiri postavke koreografa Anabel Lopez Očoe, Kajetana Sotoa i Ven Vei Vanga, velikih talenata mlađe generacije. Kroz snažan plesni izraz i vrhunsku tehniku, igrači će dočarati slike gradskog života, virtuelnog sveta kompjuterskih igrica, svetla i zvuke noći u velikim gradovima – istakao je Robitej.

On je ukazao da je kompanija Balet džez Montreal nastala pre 40 godina i da je druga najveća trupa u svetskoj prestonici igre. Na početku se bavila samo džez baletom, ali su sada posvećeni savremenoj igri koja predstavlja fuziju više pravaca.

– U osnovi naše igre je klasičan balet – njegova tehnika, škola i disciplina, kojem dodajemo džez, savremeni i ulični ples, hip hop, folklor, ali i atletske discipline – objasnio je Robitej dodajući da je Balet džez Montreal repertoarska kompanija koja veći deo sezone gostuje po festivalima i gradovima u svetu.

Prema rečima direktorke BFI Aje Jung, ova manifestacija je tokom svog postojanja pomerila stvari u Srbiji kada je u pitanju odnos institucija, sponzora, medija i publike prema savremenoj igri.

– Izazov je preskočiti lestvicu koju smo sebi postavili prethodne godine. Ipak mislim da naše institucije još uvek nisu svesne kakvo mesto zauzima ovaj festival u svetu i koliko on donosi ovom gradu i državi – istakla je Jung.

Trinaest kompanija

Na Beogradskom festivalu igre ove godine će nastupiti 13 baletskih kompanija iz Kanade, Francuske, Italije, Danske, Izraela, Belgije, Austrije, Kine, Švajcarske i Švedske. Uz svetske produkcije, raznovrstan program festivala uključuje i plesne postavke Baleta Narodnog pozorišta. Takođe, i ove godine, uz podršku kompanije Vip mobile, biće dodeljena nagrada „Vip poziva“. Laureat je Vesna Orlić, balet majstor i šef ansambla Bečkog državnog baleta, a priznanje će joj biti uručeno 12. aprila u Sava centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari