Vukosavljević: Povećati obim kulturne razmene sa Češkom 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sa saradnicima primio je danas delegaciju Poslaničkog Doma Češke Republike na čelu sa Vaclavom Klausom, predsednikom Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je konstatovano da uprkos činjenici da je saradnja između umetnika i institucija veoma razgranata, treba uložiti dodatne napore da se poveća obim kulturne razmene.

Razgovarano je i o mogućnosti organizacije Nedelje srpske kulture u Češkoj kao i organizacija Nedelje češke kulture u Srbiji tokom 2020. godine, koje bi podrazumevale razmenu gostujućih likovnih, muzičkih, filmskih i sadržaja iz oblasti kulture.

Jedna od tema bila je negovanje kulture sećanja i inicijativa postavljanja spomen ploča zaslužnim Česima u Srbiji, odnosno Srbima u Češkoj, kao i mogućnost snimanja dugometražnog dokumentarnog filma o stradanju Srba u logoru Jindrihovice tokom Prvog svetskog rata. Postoje podaci da je u ovom logoru, koji je bio najveći na teritoriji cele Austrougarske, tokom Velikog rata stradalo 7.100 Srba.

Ovom prilikom najavljena je izložba povodom obeležavanja 30 godina od Plišane revolucije u bivšoj Čehoslovačkoj, koja bi bila postavljena u holu Narodne skupštine u septembru 2019. godine.

Sastanku je prisustvovao ambasador Češke republike Tomaš Kuhta, savetnik-šef političkog sektora ambasade Pavel Kobližka, član Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Milosava Rutiva, sekretar Odbora Helena Novakova kao i Šarka Vaškova iz Odeljenja za spoljne poslove Parlamenta Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari