Vukosavljeviću orden Svetog Save 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

SvetPatrijarh srpski Irinej uručio je danas ministru kulture i informisanja Srbije Vladanu Vukosavljeviću orden Svetog Save drugog stepena za doprinos obnovi crkve Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, prilikom svečanosti osvećenja zvona i novoobnovljene severne kule crkve Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Кuršumliji.

Patrijarh Irinej istakao je da se ovo odlikovanje dodeljuje najvišim predstavnicima crkve i države i zahvalio ministru Vukosavljeviću na svemu što je do sada učinio za svetinje srpske duhovnosti i kulture, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Velika je radost okupiti se oko ovog hrama danas, i to je znak da se Srbija vraća sebi, svojoj duhovnosti, onome na čemu počivamo, što je velika nada za naš narod, izjavio je Patrijarh Irinej povodom osveštenja zvona manastira Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, izražavajuži zahvalnost svima koji su doprineli da ova svetinja prosija svetlošću i da se sa nje čuju zvona.

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC navodi se da se visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve, orden Svetog Svetog Save drugog stepena dodeljuje ministru kulture i informisanja, gospodinu Vladanu Vukosavljeviću u znak priznanja za uloženi trud u obezbeđivanju dozvole za obnovu manastira Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Кuršumliji.

Vukosavljević je novinarima rekao da je ovo veliki dan za Srpsku Pravoslavnu Crkvu, za Ministarstvo kulture i informisanja, kao i za grad Кuršumliju i ceo ovaj kraj. Sa ponosom možemo da kažemo da je velika svetinja ovog naroda, prva zadužbina Stefana Nemanje najzad obnovljena, poručio je ministra i dodao da su razlozi zbog kojih se na ovu obnovu čekalo toliko dugo mnogobrojni i pripadaju i osobenostima epoha i našim naravima, kao i pojedincima i grupama koji su propustili da to urade.

„Sada smo, međutim, ovde, zadovoljni zbog obavljenog posla, u nadi da ćemo se uskoro opet naći u ovom kraju, pored manastira Presvete Bogorodice, koji takođe čeka obnovu”, rekao je Vukosavljević i podsetio da negujući i čuvajući svoje kulturno nasleđe mi čuvamo svoj identitet, svoje postojanje na istorijskoj sceni i trudimo se da ono što smo dobili od predaka sačuvamo, unapredimo i predamo generacijama koje će doći .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari