Zafranović: Film o Јasenovcu za buduće generacije, svet mora da se upozna sa zlom NDH-a (VIDEO) 1Foto: Stanislav Milojković

Filmski reditelj Lordan Zafranović izjavio je za Radio-televiziju Republike Srpske da se film o zločinima u Јasenovcu „Zlatni rez `42“ ne snima samo za današnju, već i buduću publiku, jer svedoči o zlu koje se nikada više ne sme ponoviti.

„Film je za buduću publiku, da se ne zaboravi udarac koji je bio toliko jak da se nikad ne zaboravi krik protiv zla“, rekao je Zafranović za rtrs.tv.

On je istakao da svet mora da se upozna sa državnim zlom NDH-a u Drugom svetskom ratu koje je preko rasnih zakona ozakonilo zločin i masovna ubistva.

„Sve što ja radim, radim da se nikad ne zaboravi ovaj zločin i da najšira publika na svetu vidi strašnu tragediju… Svet mora da se upozna sa zlom NDH-a“, rekao je Zafranović u Јutarnjem programu RTRS-a.

On je naglasio je većina počinilaca strašnih, ljudskom umu nepojmljivih zločina i počinilaca zla, trebalo da bude u ludnici.

Zafranović je rekao da je Hrvatska odbila da učestvuje u snimanju filma, navodeći da je ovo bio poslednji voz za hrvatsku državu da, kako kaže, skine ustašku košulju sa sebe, prizna šta se desilo u Јasenovcu i pridruži se civilizovanim narodima u Evropi jer je nemoguće da je još uvek, 70, 80 godina posle, pozdrav „Za dom spremni“ nekažnjiv, a pod njim su ubijene hiljade ljudi.

U tom svetlu je, dodao je, i napisao pismo hrvatskom premijeru.

Zafranović je rekao da je radni naziv filma bio „Deca Kozare“, a da se sada zove „Zlatni rez ’42“, izrazivši nadu da će film biti snimljen i spreman do početka Kanskog festivala.

Zafranović, nekadašnji student prestižne Praške filmske škole, godinama se bavi analizom zla u vreme fašizma, što se jasno ogleda u njegovoj ratnoj trilogiji – „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“ i „Večernja zvona“, kao i filmu „Krv i pepeo Јasenovca“ ili dokumentarcu „Zalazak stoljeća – Testament L.Z.“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari