Zrenjaninski muzеj u programu Erasmus plus 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin započeo je realizaciju zajedničkog Erasmus plus projekta sa partnerima iz Slovenije, Austrije i Grčke.

Program je posvećen mladima angažovanim u kulturi, kao i zaposlenima u kulturi koji rade sa mladima u uslovima koje je nametnula pandemija.

Prva aktivnost koju su započeli je snimanje filmova o avarskim i slovenskim plemenima. U radu su učestvovali zrenjaninski osnovci, sa kojima je uz pomoć muzejskih pedagoga i bibliotekara oživljavana prošlost. U tom poslu pomagali su eksponati arheološkog odeljenja a osim arheoloških fakata, sa decom je razgovarano o tome kako stvari dospevaju u muzej, ko ih proučava, šta su arheologija, paleontologija i geologija.

Zatim su na improvizovanom arheološkom nalazištu, sa arheološkim alatom, deca iskopavala delove kostura napravljenog od papirmašea i sastavljali ga sa voditeljima radionice koji su glumili arheologe.

Organizovana je i dramska radionica a filmovi koji su snimljeni postavljeni su na društvene mreže. Kako je najavljeno, pet partnerskih organizacija, tokom naredne dve godine, sarađivaće kako bi istražili što efikasnije nove načine predstavljanja kulturnih sadržaja, koristeći različite digitalne alate.

U planu je i stvaranje internet okruženja koje će ponuditi zainteresovanima rezultate projekta.

Cilj projekta je i da istraži kako su umetnici i zaposleni u kulturi prošli kroz težak period izolacije, zatvaranja i socijalne distance tokom pandemije, kao i kako da se bolje umreže i povežu, kako bi bolje afirmisali svoj rad u novonastalim okolnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari