Zrenjaninskoj predstavi Pradevojčica dve nagrade u Subotici 1Foto: pozorište zrenjanin

Predstavi zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ za decu “Pradevojčica” pripale su dve nagrade na 30. Međunarodnom festivalu pozorošta za decu u Subotici.

Predstaava je dobila Gran pri festivala za “visoko estetično objedinjenje svih neophodnih parametara lutkarske predstave, kako u dramaturskom, rediteljskom, likovnom i muzičkom kontekstu, tako i u odličnoj igri glumačkog ansambla”.

Nagrada za najbolju scenografiju i najbolje rešenje lutaka pripala je Irini Somborac, za “originalnu personifikaciju svih likova u predstavi, dajući im vizualnost mitoloških bića i izvanrednom stilizacijom lutaka i maski, motivirano lokalnom arheološkom baštinom”.

Nagrade su ururčene glumici Uni Beić i pomoćnici direktora NP “Toša Jovanović” Ivani Kukolj Solarov, na zatvaranju 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Zrenjaninskoj predstavi Pradevojčica dve nagrade u Subotici 2
Foto: pozorište zrenjanin

„Pradevojlica“ Lutkarske scene zrenjaninskog Pozorišta rađena je po istoimenom delu Desanke Maksimović a režirala je Sonja Petrović. Premijerno je izvedena 25. novembra prošle godine.

Petrovićeva, koja je direktorka Ekološkog festivala za decu iz Bačkog Petrovca, rekla je povodom ovog komada da joj je „drago što Desanka živi u pozorištu“.

„Obzirom da je Pradevojčica roman mislili smo da ce biti lakše nego pretočiti njene stihove u dramsku radnju. Međutim, bilo je jednako teško zbog obilja deskriptivnih scena u Desankinom stilu. Međutim mislim da smo i Mina Petrić autorka dramatizacije i ja uspele da zadržimo ono istinski Desankino, a ispričamo svoju priču. Drago mi je što Desanka živi i u pozorištu, mislim da je ona važan trenutak u odrastanju. Verujem da ova predstava ne zamenjuje nego inspiriše na čitanje romana jer koristi i govori samo o nekoliko motiva, a u knjizi ih možete naći pregršt“, objasnila je rediteljka Sonja Petrović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari