Sonja Petrović: Drago mi je što Desanka živi u pozorištu 1Foto: pozorište zrenjanin

Poznato je da su nekada predstave za decu učestvovale rame uz rame sa predstavama za odrasle na nekim od festivala sa kredibilitetom i renomeom kao što je Sterijino pozorje. Razdvojenost selekcije predstava za decu od selekcije predstava za odrasle ne donosi ništa dobro, objašnjava rediteljka Sonja Petrović.

Ona na 72. Festivalu PPV u Zrenjaninu učestvuje sa lutkarskom predstavom „Pradevojčica“, koja je rađena prema romanu Desanke Maksimović a izvodi je lutkarski ansambl zrenjaninskog pozorišta.

„Obzirom da je Pradevojčica roman mislili smo da ce biti lakše nego pretočiti njene stihove u dramsku radnju. Međutim, bilo je jednako teško zbog obilja deskriptivnih scena u Desankinom stilu. Medjutim mislim da smo i Mina Petrić autorka dramatizacije i ja uspele da zadržimo ono istinski Desankino, a ispričamo svoju priču. Drago mi je što Desanka živi i u pozorištu, mislim da je ona važan trenutak u odrastanju. Verujem da ova predstava ne zamenjuje nego inspiriše na čitanje romana jer koristi i govori samo o nekoliko motiva, a u knjizi ih možete naći pregršt“, kaže Sonja Petrović.

Sonja Petrović: Drago mi je što Desanka živi u pozorištu 2
foto : privatna arhiva

Petrovićeva, koja je direktorka Ekološkog festivala za decu iz Bačkog Petrovca, upravo je završila postavljanje svog novog komada u Pozorištu mladih Sarajevo, gde je režirala predstavu „Lenora“, inspirisanu životom i delom Edgara Alana Poa, čija je premijera bila 13. aprila.

„Volela bih da u pozorištima Vojvodine bude više temeljnih, promišljenih, iskrenih i potrebnih predstava. U poslednje vreme predstave koje pomeraju standarde primećujem više u sektoru pozorišta za decu nego za odrasle. Stičem utisak da je to polje otvorenije za eksperimente, nove forme, istraživanja i na nivou sadržaja i forme, nego pozorište za odrasle koje se čini monotono, nepromenjivo, konzervirano. U isto vreme, iako hrabrije, pozorište za decu je marginalizovano u našoj zemlji. Očekujem eto i to da se promeni, počevši možda baš od ovog festivala„, objašnjava autorka popularne predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin“.

A na repertoaru festivala, kada je reč o dečijim predstavama, našle su se četiri predstave izborom selektorke Aleksandre Glovacki Velikić.

„Pozorište za decu je dalo nekoliko odličnih, u sadržajnom i estetskom smislu promišljenih i zaokruženih predstava. Raduje da su se u ovom izboru sa pravom našla četiri naslova“, ocenila je selektorka.

Danas su na programu „Guskar Matija“, predstava na mađarskom jeziku, u režiji Đerđa Hernjaka i izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica, a uveče je predstava za mlade istog pozorišta „Ne idi daleko“, režija Tamara Kučinović.

U subotu, 22. aprila publiku očekuje u 11 časova predstava „Pradevojčica“, dok su u nedelju, 23. aprila u 12 časova na programu „Priče iz Nedođije“ na slovačkom jeziku, režija Katarina Mišikova Hicigenrova, izvodi Slovačko vojvođansko pozorište, Bački Petrovac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari