Prolećna klavirska fešta u prestonici pod sloganom „Zvezde sviraju Lista“ održaće se po treći put od 10. do 14. marta. Fešta je posvećena jednom od najvećih klavirskih virtuoza i inovatora Francu Listu jer se 2011. navršava 200 godina od njegovog rođenja.


– Klavir je bio centralna preokupacija, sve se „vrtelo“ oko ovog instrumenta u životu Franca Lista. Naš petodnevni festival organizovali smo u čast dvestogodišnjice njegovog rođenja. Listove kompozicije, ali i dela savremenika koji su stvarali pod njegovim uticajem, izvodiće brojni muzičari, pijanističke zvezde. Imamo tu čast da je Simo Trpčevski insistirao da se ove godine promoviše i mlada pijanistkinja Enike Gerek, devojka mađarskog porekla koja je diplomirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu – najavila je Biljana Zdravković iz Jugokoncerta.

Ambasador Mađarske Oskar Nikovic rekao je da je ponosan što je List bio Mađar i što je njegova muzika evropska, te da mu je čast što se ovaj festival održava baš u periodu mađarskog predsedavanja EU.

– Listova muzika je sveobuhvatna u najboljem smislu, ona je evropska i kosmopolitska. Narodi se takmiče da ga proglase svojim, a mi se zadovoljavamo konstatacijom: genijalnošću je obdaren od Stvoritelja, njegov istančan talenat prožet je evropskim duhom, a on je, uprkos nepoznavanju jezika, do kraja života sebe smatrao Mađarom. Još kao dete pozvan je u Ečku u Banatu, gde je na posedu vojvode Esterhazija priredio klavirsko veče pa je tako deo svog stvaralačkog veka proveo i na teritoriji Srbije – rekao je Nikovic.

Izvođači

Listovu muziku, ali i kompozicije umetnika koji su stvarali pod njegovim uticajem, tokom fešte izvodiće: Klavirski duo Karlos Lama i Sofija Kabruha, Jene Jando i Karolj Močari (na Kolarcu), Društvo „Dušan Skovran“ sa dirigentom Obradom Nedeljkovićem i pijanistom Lovrom Pogorelićem, Camerata Serbica i dirigentom Mauricijom Moretijem, Simonom Trpčeskim i Enike Gereg na klaviru (u Sava centru). U sali škole „Stanković“ održaće se revija mladih pijanista, a u SKC klavirska promenada Milice Bovan, Jelene Ivković, Mauricija Moretija i Antonija Sorija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari