Alberto Fernandes: Sposoban čovek 1Foto: EPA-EFE/ FABIEN MATTIAZI

Konzervativni i jedan od najstarijih dnevnih listova u Latinskoj Americi Nasion bio je mnogo umereniji – „Predsednik Fernandes pregovara: od danas počinju pregovori o prenosu vlasti“ – dok je najskeptičniji bio dnevnik Klarin, izdaje ga istoimena moćna medijska grupacija, s kojom je bivša predsednica Kristina Fernandes dok je bila na tom položaju zaratila pre nekoliko godina na krv i nož kad je protiv ovog medija vodila orkestriranu kampanju pod sloganom „Klarin laže“.

Optuživala ih je, između ostalog, za veze sa krupnim kapitalom koji guši argentinski narod i privredu. Na naslovnici je ovaj list jetko primetio „Fernandes dobio Makrija u prvom krugu i kirhnerizam se vraća na vlast“. Obrazlaganju ove svoje teze Klarin je posvetio 56 od 88 strana na koliko je juče izašao.

Maurisio Makri je izgubio izbore zato što nije uspeo da sprovede reforme koje je dogovorio sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U argentinskim medijima kao uspešan primer zemlje koja je uspela da se izbori s MMF-om navedena je Srbija. Tamošnji Kanal 13 u maju prošle godine napravio reportažu od skoro deset minuta iz Srbije koja je Argentincima trebalo da objasni kako se s MMF ipak nekako može izaći na kraj.

To se u Argentini ipak nije dogodilo. Argentina ima ogromnu mesečnu inflaciju. U septembru je iznosila 37,7 odsto, a 10 odsto Argentinaca živi ispod granice apsolutnog siromaštva, dok je socijalno raslojavanje iz dana u dan sve veće.

Makri je Fernandesu ponudio saradnju, a novoizabrani predsednik koji počinje mandat 10. decembra je rekao kako „nema više mi i oni“ i kako svi treba zajedno da rade na boljitku zemlje.

Alberto Anhel Fernandes rođen je 1969, po zvanju je advokat. U politiku je ušao početkom osamdesetih godina prošlog veka. Bio je šef kabineta Nestora Kirhnera koji je Argentinom vladao od 2003. do 2007. Nakon što je preminuo nasledila ga je Kristina koja je izgurala dva predsednička mandata od 2007. do 2015. Kristina će postati potpredsednica drugi put, na istoj funkciji je bila za vreme Nestorove vladavine.

Alberto Fernandes nije u srodstvu s Kristinom. Važi za sposobnog čoveka iz senke. Već četiri godine je u vezi sa novinarkom Fabiolom Janjes, koja se posvetila pozorištu. Fernandes će biti prvi predsednik Argentine koji nije formalno oženjen.