Aleksandar Obradović: Asanž iz Krušika 1

DŽulijan Asanž ili Edvard Snouden.

Prema onome za šta ga vlasti optužuju, pre srpska verzija čuvenog osnivača Vikiliksa, koji je „provaljivao“ strogo čuvane tajne moćnih korporacija i vlada vodećih svetskih sila i zbog toga završio u dugogodišnjem „kućnom pritvoru“ u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Radi se, naravno, o Aleksandru Obradoviću radniku i uzbunjivaču iz valjevskog „Krušika“, kojeg je BIA, pre nekih mesec dana, uhapsila pod sumnjom da je medijima odavao poslovne i vojne (!?) tajne valjevske fabrike, zbog čega je više od 20 dana proveo u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu, iz kojeg je, pod pritiskom javnosti, početkom sedmice prebačen u kućni pritvor.

O čemu je to tako tajnovitom Obradović obavestio javnost da je morao da bude uhapšen? Obradović je u obraćanju javnosti, jer nije imao kome drugom, rekao ono što bolji poznavaoci domaćeg i međunarodnog oružarskog biznisa znaju već odavno, a to je da su kadrovsku i poslovnu politiku u ključnim fabrikama domaće vojne industrije, uz podršku šefa BIA Bratislava Gašića, preuzeli moćni trgovci oružjem.

Takvo poslovanje u Krušiku je, prema navodima Obradovića, „patentirano“ nakon što je, 2014. za generalnog direktora „Krušika“ doveden naprednjački anonimus Mladen Petković, a za posledicu je imalo finansijsko – proizvodni kolaps valjevske fabrike. Dugovi i gubici Krušika mere se desetinama miliona evra, fabrika radi tek sa 20 odsto kapaciteta, više od 2.000 radnika na određeno vreme strahuje od gubitka posla, plate se isplaćuju uz pomoć države…

Aleksandar Obradović je, na primeru „Krušika“, prvi koji je javno progovorio o razvlačenju i bukvanom uništavanju domaće vojne industrije, najstarije i najvitalnije industrijske delatnosti „u Srba“, koja je, od davne 1853, kad je u Kragujevcu osnovana Topolovnica, preživela i tadašnje i potonje okupatore, režime i vlasti, a da li će ovu „naprednu“ i njene poslovne partnere – ostaje da se vidi.

– Vučić i Vulin su znali šta se dešava u Krušiku, jer su ih sindikalci obaveštavali o tome, rekao je Obradović našem listu.

Izvori Danasa u Krušiku potvrđuju te navode. „Vučiću, Ani Brnabić, ministru Aleksandru Vulinu i članovima fabričkog Nadzornog odbora pisali smo i o kompletnoj situaciji u Krušiku obavestili ih još početkom avgusta. Niko ni prstom nije mrdnuo, a kamoli nešto preduzeo“, tvrde naši sagovornici u valjevskoj fabrici.

Obradović je po obrazovanju ekonomista i rođen je 28. februara 1979. u Valjevu, od oca Dobrivoja i majke Milijane, koja je do 2014. bila finansijski direktor u Krušiku. Ima osmogodišnjeg sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.