Foto: EPA-EFE/ ETTORE FERRARI

Video sam na stotinu filmova pre nego što sam sam uzeo kameru u ruke. Verujem da sam od svakog od njih pokupio po nešto, izjavio je meksički reditelj Alfonso Kuaron, koji je priznanjima za svoj rad dodao i venecijanskog Zlatnog lava za film „Rome“. Film je, kako se piše, izgleda upravo u duhu onih kakve je gledao kao dečak – crno-belih, neorealističnih poput „Kradljivaca bicikala“ koje je video kada je imao samo osam godina, ali koji su ga trajno privukli evropskoj kinematografiji, pa se tako seća da je „Smrt u Veneciji“ gledao i po 40 puta godišnje, da bi se zatim prebacio na Godara i tako redom…

Kuaron je, inače, prvi latinoamerički reditelj koji je osvojio Oskara i to za film „Gravitacija“, nominovan u čak deset kategorija. Ove godine Oskar je pripao njegovom prijatelju, kolegi i sunarodniku Giljermu del Toru, koji je, zanimljivo, bio član ovogodišnjeg venecijanskog žirija. Zajedno sa njima dvojicom i treći meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu, takođe veoma uspešan u Holivudu, čini trojac koji u šali nazivaju tri amigosa.

Iako sam kaže da bi njegov film koji bi vredelo spasiti bio „Male princeze“, koji ga je i učinio prepoznatljivim, šira javnost verovatno (ne) zna da je je on režirao modernu verziju Dikensovih „Velikih očekivanja“ sa Itanom Houkom i Gvinet Paltrou. Nekoliko godina kasnije vratiće se meksičkoj kinematografiji i snimiti „I ja tebi kevu“, film koji mu donosi prvi nominaciju za Oskara, doduše za scenario, i koji je vinuo u nebo još jednog Meksikanca – filmsku zvezdu Gaela Garsiju Bernala. Režirao je i jedan od delova Harija Potera – „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“. Potom su usledili „Potomci“, distopijski film sa Klajvom Ovenom u glavnoj ulozi, a onda mukotrpnih pet godina snimanja „Gravitacije“ sa Sandom Bulok kao junakinjom čitave ove takođe po formi SF, ali, u stvari, krajnje jednostavne drame. Scenario za ovaj film pisao je sa sinom DŽonasom, koga je dobio mlad iz veze sa jednom koleginicom, a u porodičnoj manufakturi je i njegov brat Karlos, takođe reditelj i producent.

Alfonso Kuaron rođen je 28. novembra 1961. godine u Meksiku. Živi u Londonu. Iz drugog braka ima još dvoje dece – ćerku i sina. Vegeterijanac je. Fan je Tima Bartona.