Andrej Babiš: Preživeo izazov 1Andrej Babis Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ni nakon nedeljnih najvećih antivladinih demonstracija od Plišane revolucije 1989. kada se okupilo 283.000 ljudi u praškom parku Letna tražeći glasno odlazak Babiša opozicija nije uspela da sakupi 101 glas neophodan za obaranje vlade.

Babiša, koji spada u red jednog od najbogatijih Čeha, neretko porede sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, otud nadimak Češki Tramp. Obojica pored sebe imaju znatno mlađe, zgodne supruge. Babiševa Monika, koja je mlađa od njega 20 godina, pratilac mu je u gotovo svakoj prilici. Nekada je bila njegova sekretarica, bavila se manekenstvom, a danas dizajnera odeću. Sa njom ima Vivijen i Frederika. NJen raskošan život izaziva mnogo zluradih komentara, na koje je očigledno postala imuna. „Uvek sam trošila mnogo novca na odeću, a otkad je Andrej premijer još više…. Moram da vodim računa šta nosim. Ali, ako je nešto jako skupo, uvek prvo pitam njega za dozvolu“, istakla je u jednom intervju.

Da mu je jezik brži od pameti pokazuju njegove česte neprimerene izjave poput one kada je osporio holokaust nad Romima, kazavši da su u nekadašnji koncentracioni logor Leti na jugu Češke nacisti slali isključivo neradnike. Tepaju mu i Babiskoni, aludirajući na sličnost sa bivšim italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem. Ne krije da mu je mađarski premijer Viktor Orban prijatelj. Kao i Orban i on je na sva zvona poručivao da „nijednog izbeglicu Češka neće primiti. Zašto bismo ih primali? Imamo siročad koju treba pripremiti za život i ovde u našoj državi“.

Pre premijerske funkcije koju obavlja od decembra 2017. bio je ministar finansija. Pre osam godina osnovao je građansku inicijativu ANO u kojoj je okupio građane nezadovoljne nabujalom korupcijom i previsokim porezima. Ovaj inženjer po struci rođen je 1954. u Bratislavi u slovačkoj porodici, a još kao student ekonomije ušao je u tadašnju čehoslovačku Komunističku partiju, što mu je kasnije donelo optužbe da je radio za tajnu policiju nekadašnje države StB, ali i sarađivao sa ruskim KGB-om. Danas su pak komunisti redovno na meti Babiševih političkih govora.

Početkom 1990-ih godina prošlog veka Babiš je radio u Maroku kao trgovac hemijskim i poljoprivrednim proizvodima, a 1993. godine osniva uspešnu poljoprivrednu firmu Agrofert koja mu je, sudeći po podacima magazina Forbs, donela bogatstvo u iznosu od četiri milijarde dolara. Agrofert u svom vlasništvu ima nekoliko dnevnih novina, Očko TV, te Radio impuls. Vlasnik je restorana La Paloma, dobitnika Mišelinove zvezdice, na francuskoj rivijeri gde često boravi sa Monikom. Nedavno je na obeležavanju 15 godina od članstva zemlje u EU upozorio da bi „Čegzit“ bio smrtonosan. Iz prvog braka sa doktorkom Beatom ima Adrianu i Andreja.