Foto: EPA-EFE/ FERNANDO VILLAR

Tramp je opisan kao lider opasno neupućen u svetska pitanja, a njegova Bela kuća kao haotična. U knjizi se citiraju i izjave visokih pomoćnika koji su kazali da su neretko sakrivali osetljiva dokumenta kako bi sprečili Trampa, koga oslovljavaju sa idiot i lažov, da ih potpiše zarad američkih interesa. Vudvord, čija je knjiga zasnovana na stotinama sati intervjua sa ljudima bliskim Trampovom predsedništvu, navodi da Tramp često ismeva svoje saradnike iza leđa. Informacija da je Tramp navodno ministru odbrane nalagao – Hajde da ubijemo Bašara al Asada! – naročito je razbesnela lidera SAD.

Vudvord je još 2010. napisao knjigu i o Trampovom prethodniku Baraku Obami – „Svi Obamini ratovi“ koja je izazvala podele u administraciji SAD. Vudvord piše kako je Obama vršio pritisak na svoje najbliže saradnike da mu daju uslove i datum povlačenja, a kada ih nije dobio, onda je sam napravio plan.

Vudvordov bestseler „Plan napada“ na detaljan i precizan način daje portrete američkog predsednika DŽordža Buša Mlađeg i njegovih najbližih saradnika i otkriva kakvu su ulogu u odluci o ratu u Iraku imali britanski premijer Toni Bler i ruski predsednik Vladimir Putin. Vudvord je naširoko pisao i o Klintonovima.

Poslednjih decenija Vudvord uglavnom piše knjige, koje su vrlo čitane, verovatno zbog bogatstva izvora. Svi oni koji su neko i nešto u Vašingtonu voljni su da se odazovu pozivu Vudvordu vođeni mišlju bolje oni da ispričaju svoju verziju nego neko drugi na njihovu štetu.

Rođen je 26. marta 1943. u Ilinoisu. Pošto je diplomirao na Jejlu 1965, prijavio se u mornaricu gde je služio pet godina. Svega tri godine po dolasku u Vašington post 1971. Vudvord je napisao jednu od najvećih priča u svojoj karijeri koja je pokrenula najveći skandal u novijoj istoriji SAD i dovela do ostavke tadašnjeg lidera Ričarda Niksona. Vudvord je sa svojim kolegom Karlom Barnstejnom istraživao slučaj, objavili su seriju tekstova u Vašington postu. Obojica su postali sinonimi za istraživačko novinarstvo i dobitnici su Pulicerove nagrade. Vudvord je u svojoj karijeri pokupio gotove sva novinarska priznanja. Važi za legendu dnevnika Vašington post, gde obavlja počasnu funkciju urednika. U filmu „Svi predsednikovi ljudi“ Robert Redford je vrlo ubedljivo glumio Vudvorda.

Objavio je 18 besteselera, koautor je više knjiga i nekoliko dokumentaraca. U prvi brak, koji nije dugo trajao, stupa sa drugaricom iz srednje škole. Drugi put je oženio Francis Kuper sa kojom je 1976. dobio Talisien. Danas je bračnoj zajednici sa Elzom Volš, koja piše za NJujork tajms. Kćerku Dianu dobili su 1996. Stanuju u DŽordžtaunu, blizu Vašingtona, a imaju vikendicu u Anapolisu. Vudvordovo bogatstvo je procenjeno na pet miliona dolara.