Mihail Fradkov „Što se tiče novog šefa Spoljne obaveštajne službe, to će biti Fradkov, Mihail Jefimovič“, saopštio je svoju odluku predsednik Rusije Vladimir Putin. Fradkov (57) je bio premijer Rusije od 2004. do prošlog meseca, kada ga je na toj funkciji, u okviru rekonstrukcije vlade pred parlamentarne izbore u decembru i predsedničke u martu 2008, zamenio Viktor Zupkov.
Fradkov je postao poznat 2001. godine, kada je na političku scenu Ruske Federacije isplivao na talasu borbe protiv korupcije i zavođenja reda u poreskoj sferi.

Odmah pošto je stao na čelo Federalne službe poreske policije, Fradkov je istupio protiv ustaljene norme kojom se ukida kažnjavanje za poreske prekršaje u slučaju „pokajanja“. O radu Fradkova, koji u to vreme nije bio javna figura, izveštavao je tek mali broj medija.
Kada je 2003. godine došlo do reformisanja Federalne službe poreske policije, nedržavni mediji ocenili su odlazak Fradkova u Brisel, na položaj ambasadora Rusije u Evropskoj uniji, kao počasni progon osobe koja nije stekla blagonaklonost ruskih poslovnih elita.
Fradkov je diplomirao na moskovskom Institutu alatnih mašina i uređaja, a 1981. godine i na Akademiji za spoljnu trgovinu. U dugogodišnjoj karijeri Fradkov je bio na mestima starijeg savetnika stalnog predstavništva Rusije pri Ujedinjenim nacijama i zamenika ministra za ekonomske veze s inostranstvom. Početkom marta 1997. imenovan je za ministra za ekonomske veze s inostranstvom. Na mesto premijera, Fradkov je došao sa funkcije specijalnog predstavnika za pitanja razvoja odnosa s Evropskom unijom.
Imenovanje Fradkova za premijera mnoge je iznenadilo, jer nije reč o osobi koja pripada „unutrašnjem krugu“ Vladimira Putina. Nekadašnji ruski premijer Sergej Stepašin opisao ga je kao ličnost apsolutno nezavisnu od bilo kakvih političkih klanova. Putin i njegovi saveznici za Fradkova kažu da je iskusan, profesionalan i častan.
Fradkov je oženjen i ima dva sina. Govori engleski i španski jezik.