Darko Krstić: Dobri duh filharmonije 1Foto: Marko Đoković/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Energiju, harizmu i ideje nedavno preminulog direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca biće teško nadomestiti.

Njegova vizija da Filharmoniju vrati na međunarodnu scenu je uspela.

O tome govori i činjenica da je poslednjih godina orkestar upriličio zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Omanu…

Podsetimo, najvažniji internacionalni angažman u novijoj istoriji bila je prva turneja po SAD-u u istoriji orkestra u okviru koje je održan nastup i u čuvenom Karnegi holu u oktobru 2014. godine.

Od najskorijih međunarodnih uspeha izdvaja se gostovanje u Moskvi, u prestižnoj sali Čajkovski, u septembru 2016. godine, koncertom kojim je otpočela sezona Moskovskog filharmonijskog društva, pod upravom Danijela Rajskina, nastup u Palati umetnosti (MUPA) u Budimpešti iste godine, kao i dva veoma uspešna nastupa u Muzikferajnu u Gracu, 2018. godine.

Zato prekjučerašnje imenovanje Darka Krstića za vršioca dužnosti direktora Beogradske filharmonije ne treba da čudi.

Krstić je u Filharmoniji od početka karijere 1993. godine.

Rukovodilac tehničke službe je postao 2002, od 2012. bio je sekretar, a od novembra 2013. do januara 2017. bio je takođe v. d. direktora Beogradske filharmonije, dok je Tasovac bio ministar.

Oni koji ga poznaju kažu da je reč o toploj, neposrednoj i komunikativnoj osobi. Filharmoniju voli, poznaje je do najsitnijih detalja.

Kažu da i njega u Filharmoniji svi vole – od muzičara do ostalih članova kolektiva. Ističu da je odličan organizator.

Čulo se i to da je reč o dobrom duhu Beogradske filharmonije koji poznaje svoje kolege i da je u stanju da brzo i efikasno rešava probleme.

Kakva će biti Krstićeva vizija razvoja Beogradske filharmonije teško je reći, ali je sasvim sigurno da će učiniti sve što može da ova institucija održi svoj ugled, a za verovati je da će poput svog prethodnika nastaviti sa popularizacijom klasične muzike.

Njegovo imenovanje, ističu dobro upućeni, treba posmatrati kao kontinuitet dobrog, temeljnog i napornog rada koji je dao svoje rezultate u podizanju kriterijuma i vrhunskih koncerata koje Beogradska filharmonija održava godinama unazad. Darko Krstić je rođen 16. aprila 1963. u Beogradu.

U slobodno vreme uživa u rešavanju šahovskih problema, a najveća želja mu je da uđe u novu zgradu Beogradske filharmonije.