Foto: FoNet/ MUP Srbije

Na vanrednoj konferenciji za novinare u sredu u Banjaluci, Lukač je pokušao da ubedi javnost da je policija reagovala po zakonu kada je hapsila roditelje ubijenog Davida Dragičevića, nekoliko poslanika i građana na protestu. Scene hapšenja roditelja koji traže da saznaju ko im je i zašto ubio dete obišle su i zgrozile svet. Ko može da hapsi majku koja nosi sliku ubijenog sina i pita policajca „Imaš li ti majku?“. Policija RS, manjeg B-H entiteta na čijem je čelu od 2014. godine ministar Dragan Lukač.

Pojedinci su ga direktno ili indirektno prozivali zbog slučaja Davida Dragičevića, ali je Lukač sve s gnušanjem odbijao. Tvrdi da ga ljudi, bliski Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića, prozivaju iz političkih razloga, po nalogu mrskog mu Sarajeva. U Skupštini RS više puta je oštro odbacio bilo koje dovođenje u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića i zataškavanje istrage. Umalo se tokom rasprave nije potukao sa opozicionim poslanikom Adamom Šukalom. „Smirite ga, da ga ja ne smirujem, ako ga ja budem smirivao, neće mu biti dobro…“, poručio je Lukač.

Pojedini bosanski mediji objavili su ratni snimak iz okoline Bihaća na kome se vidi kako Lukač i njegovi specijalci maltretiraju zarobljenog Nedžada Dizdarevića, pripadnika Armije BiH. Lukač je, kako se čuje i vidi na snimku, naredio da Dizdarevića odvedu. Nakon odvođenja je zaklan, a zbog njegovog ubistva osuđen je jedan pripadnik specijalnih jedinica RS. Istrage protiv Lukača nije bilo.

Lukač je rođen 1968. godine u Krnjeuši, opština Bosanski Petrovac. Osnovnu i srednju tehničku školu završio je u Bihaću. Višu školu unutrašnjih poslova i Visoku školu unutrašnjih poslova u Banjaluci, kao i postdiplomske studije. U zvaničnoj biografiji piše da je magistar državno-pravnih nauka. U policiji je radio tridesetak godina na raznim poslovima. U toku rata je komandovao specijalnim jedinicama policije. Više puta je ranjavan. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je Lukaču jednom u ratu spasio život. Danas su veliki politički protivnici.

Za Lukačevu karijeru je verovatno najbitnije to što je 1997. u jeku političkih sukoba u RS između tadašnjeg predsednika sada haškog optuženika Radovana Karadžića i Biljane Plavšić, kasnije predsednice i haške osuđenice, sa svojom jedinicom specijalne policije stao na stranu Plavšić, koju je tada podržavao sada mrski Zapad. Lukač je naravno blizak bivšem predsedniku RS, sada predsedniku Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Za ratne zasluge i hrabrost Lukač je odlikovan ordenima Miloša Obilića i Karađorđeve zvezde i unapređen u čin pukovnika policije. Oženjen je i otac je četvoro dece.