Foto: EPA-EFE/ GEORGIA PANAGOPOULOU

Svako ko je video makar jednu utakmicu 30-godišnjaka iz Bačke Topole znao je i pre preksinoćnjeg revanša osmine finala Lige šampona da ume i može baš sve što poželi sa loptom, da to čini s lakoćom i lepotom starinskih „desetki“, ali su jedan fantastičan gol, dve profesorske asistencije, silna predriblavanja čuvara, kosmički pregled igre, čak 12 pretrčanih kilometara… kapitena Ajaksa u isto vreme učinili najomraženijom osobom na „Santijago Bernabeu“, najobožavanijim likom armije „antikraljevića“ i novim idolom ljubitelja tzv. totalnog fudbala.

Dan posle demonstracije čari taktike na pogodak više, ovog puta otelovljene u zvezdi holandskog fudbala još od vremena kada je delio i davao golove u dresu Groningena i Tventea, najzaslužnijem za odlazak Srbije na Svetsko prvenstvo prošlog leta, poklonili su se novinarski fudbalski znalci iz svih vodećih evropskih medija.

„L’Equipe“ je već u naslovu izveštaja sa Pirineja konstatovao „Tadić je jedan od najboljih igrača Evrope“, „Gazetta delo Sport“ je njegovu magiju ocenila s visokih 8,5, a „Marca“ i „As“ su ga nagradili s maksimalne tri zvezdice. Prestižni „France Football“, između ostalog poznat i po tome što od 1956. godine dodeljuje najprestižniju individualnu nagradu – „Zlatnu loptu“, fantastičnu Tadićevu partiju podvukao je čistom desetkom, čime je pre njega moglo da se pohvali samo osam igrača, među njima asovi formata jednog Mesija, Nejmara i Levandovskog.

– Veoma sam ponosan što smo pobedili najveći klub na svetu i usrećili mnoge ljude. Ovo je verovatno najbolja utakmica koju sa ikada odigrao. Potez ala Zidan kod druge asistencije? On mi je oduvek bio omiljeni fudbaler, možda sam gledao

previše njegovih klipova – imao je Dušan puno pravo da se „širi“ posle skidanja krune trostrukom uzastopnom osvajaču LŠ, koje je proslavio egzaltiranim „Tooo, breeee“ u kameru snimatelja Ajaksove televizije.

Na radost: uprave „kopljanika“, jer im se još u grupnoj fazi LŠ isplatila rekordna investicija od 17 miliona evra u letošnje dovođenje majstora iz ravnice, pristalica „kopljanika“, uverenih da su njegove noge i glava zalog za vraćanje evropske titule posle ravno 24 godine, srpskog selektora Mladena Krstajića, pošto alfa i omega ofanzivnog bloka „orlova“ igra u životnoj formi, Vojvodine, jer ga je njena fudbalska škola spremila za veliki svet, supruge Dragane, sina Dušana, ćerke Tare, sina bivšeg fudbalskog sudije – Petra, brata nekadašnje košarkašice Dragane i eks rukometašice Jelene…

Nažalost: Sautemptona, jer mu nije dao dovoljno prostora u dresu „svetaca“, nedovoljno upornog Reala u pokušajima da ga dovede u svoj deo Madrida, par kineskih klubova zbog Dušanovog odbijanja njihovih „kamiona i aviona“, našeg bivšeg selektora Radovana Ćurčića, pošto je ignorisao ljubitelja holandskog načina života, putovanja i mode, „alergičnog“ na visinu, dok je blistao u Premijer ligi.

Povezani tekstovi