Džejn Fonda: Barbarela aktivistkinja 1Džejn Fonda

Osamdesetjednogodišnja Fonda hapšena je pre toga tri puta, a sve je počelo još šezdesetih protiv rata u Vijetnamu, nastavilo se demonstracijama protiv rata u Iraku, borbom za LGBT prava i ravnopravnost polova.

Turbulentan život i karijera jednog od holivudskih seks simbola kretao se uvek upravo između ovakve kvalifikacije i buntovničke prirode koja se, kaže anegdota, ogledala i u tome što je kao studentkinja na Vazaru, tada prestižnom ženskom koledžu, kršila sva pravila. Kada se od nje tražilo da se na popodnevnom čaju pojavi sa elegantnim belim rukavicama i niskom bisera, ona je došla sa upravo te dve tražene stvari i ničim više na sebi. Čuvena Barbarela iz istoimenog filma svog tadašnjeg supruga Rože Vadima važnost obrazovanja i ženskog pitanja nije zaboravila ni mnogo decenija kasnije kada je uručila najveću donaciju do tada Harvardskom univerzitetu uz zahtev da se na njemu osnuju studije roda.

Paralelno, tekla je njena glumačka karijera u kojoj su njen fizički izgled, ali i zdravlje imali važnu ulogu i mnogo trpeli. Od bulimije je patila još kao devojčica pa sve do kasnih tridesetih kada je, kako je rekla, ponovo učila da jede, kao beba. Osamdesete je obeležila svojim čuvenim aerobik vežbama koje je i snimila i prodala u desetinama miliona kopija širom sveta. U grudi je ugradila implante, ali ih je potom i izvadila, boreći se sa rakom koji je pobedila.

Glumica koja je rođena u NJujorku 21. decembra 1937. svoja dva oskara osvojila je još sedemdesetih – za „Detektiva Kluta“ i „Povratak kući“. Početkom devedesetih pravi pauzu od 15 godina i ponovo se pojavljuje sa filmom „Za sve je kriva svekrva“ 2005. za koji joj je pretila Zlatna malina. Festival u Veneciji dodelio joj je pre dve godine Zlatnog lava za životno delo. Dovoljno je pomenuti filmove u kojima je igrala a koji su bili nominovani za oskara, pa shvatiti šta znači to delo: „I konje ubijaju, zar ne?“, „Džulija“, „Kineski sindrom“, „Jutro posle“, „Na Zlatnom jezeru“. Ovaj poslednji snimila je sa svojim ocem, čuvenim glumcem Henrijem Fondom. Svog prvog oskara dobila je pre njega. Brat Piter, koji je preminuo ove godine, treći je član slavne porodice, a naslednica je i bratanica Bridžet Fonda. Posle Vadima, Džejn se udavala još dva puta, poslednji put za medijskog magnata Teda Tarnera, od koga se razvela početkom dvehiljaditih. Iz prva dva braka ima troje dece i od njih dvoje unuka.