Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Među prvima je podržala protest „nije umetnički ćutati“ koji je iniciran smenom direktora Drame Željka Hubača i samovoljom prethodnog upravnika nacionalnog teatra Dejana Savića, koji je Hani, kako je jednom navela, otvoreno rekao da mu nije simpatična. Ovoga puta glumica se pobunila pošto ju je, očito, naljutilo da primi nagradu Nacionalnog teatra i dalje u statusu njegove saradnice, a ne stalne članice Ansambla i pogotovo posle zalaganja i uspeha koje je postigla.

Posle četiri godine odlaganja i obećanja Hana je skrenula pažnju i na druge probleme u pozorištu kao što su Zakon o zabrani zapošljavanja u javnim ustanovama, za koji, kako je navela, ima utisak da isključivo važi samo za nju. Osim uz pobunu, Hanino ime se vezuje za pohvale na račun njenog glumačkog talenta, integriteta i izgleda.

Posle dva pokušaja da upiše glumu na državnom fakultetu, upisala je privatni i 2009. diplomirala u klasi Nebojše Dugalića, kome će kasnije postati asistentkinja na odseku za glumu. Najbolje se ostvarila kao pozorišna glumica i do svoje tridesete godine osvojila je veliki broj nagrada. Za ulogu u „Ocu na službenom putu“ dobila je čak četiri priznanja Gran pri sarajevskog MESS-a, „Zlatni smijeh“ na Zagrebačkim danima satire… Pripala joj je i godišnja nagrada Ateljea 212 „Zoran Radmilović“ na Sterijinom pozorju 2012. i mnoge druge.

Za svoje čuveno prezime kaže da joj nije breme nego samo prezime, ni manje ni više od toga i da ne voli da ponavlja da je unuka Meše Selimovića jer smatra da niko ne treba da se šlepa na račun tuđih postignuća. Hanin otac je takođe bio čuveni novinar Bojan Selimović, ali će ona pisati ukoliko bude mogla u punom kapacitetu tome da se posveti jer ne želi kako je rekla da bruka deda-strica i oca. Smatra da živimo u razvaljenom društvu i da je danas ignorisanje najveća kazna.

– Sada se može desiti da vrištite, mašete rukama, „lajete“ istinu iz sveg glasa… može se desiti da vas i ne primete. Danas je ignorisanje najveća kazna, konstatovala je jednom Hana. Najvažniji su joj ljubav i sloboda a uloga u kojoj se najviše našla je Saša u „Ivanovu“.

Hana Selimović je rođena 5. februara 1987. godine u Beogradu, završila je Filološku gimnaziju i u vezi je sa pozorišnim rediteljem Igorom Vukom Torbicom.

Povezani tekstovi