Jelena Stupljanin: Glumica kojoj su aplaudirali Robert de Niro i Meril Strip 1Foto: Screenshot IMDB

Glumica Jelena Stupljanin ispraćena je pre nekoliko večeri ovacijama publike, zajedno sa glumačkom ekipom predstave „Pristanak“, koja je premijerno izvedena u Ateljeu 212.

Samo dva dana kasnije, 20. novembra, Jelena i njen kolega Viktor Savić pokupili su ovacije na jednoj drugoj sceni, životnoj, koja je trenutno i važnija od pozorišne – kao učesnici spota „Srbija nije na prodaju“, kojim nezavisna organizacija „Kreni – promeni“ upozorava građane na ekološku katastrofu koja će nam se dogoditi ukoliko se realizuje projekat rudnika litijuma kompanije „Rio Tinto“.

RTS, iliti Javni servis, koji ima zakonsku obavezu da objavljuje sve informacije od javnog interesa za našu zemlju, jer se upravo zbog toga finansira iz džepova građana, sa grotesknim obrazloženjem odbio je da emituje ovaj spot.

Za Jelenu Stupljanin, kako je izjavila na protestima ispred zgrade RTS-a, to je „borba za goli život, za opstanak, za vodu, vazduh, i pre svega za našu domovinu“.

A ovim angažmanom nije izašla iz sfere svoje profesije, jer je pitanje dobra i zla, i borbe protiv svih oblika zla, ne samo esencijalno za ljudsko postojanje, već i za kompletnu umetnost koju je ona izabrala kao životni poziv.

Tako je glumica kojoj aplaudiramo u hit predstavama „Noćna straža“, „Korešpodencija“, „Magično popodne“, „Zašto je poludeo Gospodin R“…, koja je sjajno odigrala likove u filmovima „Pad u raj“, „Hitna pomoć“, „Vlažnost“, „Šavovi“…, a za ulogu Azre u „Cirkusu Kolumbija“ bosanskog oskarovca Danisa Tanovića osvojila nagradu za najbolju ulogu na Alexandria film festivalu („potukla“ je Sofi Marso, koja je takođe bila u konkurenciji), opravdala svoju profesiju.

I naklonost publike, koju je stekla „ulazeći nam u kuće“ kroz brojne hit TV serijale („Državni službenik“, „Dug moru“, „Kamiondžije“, „Crna svadba“…).

A borbu sa kriminalom Jelena je „specijalizirala“ dok je živela i radila u Njujorku – u mega popularnim američkim serijama „Red i zakon“ i „Najtraženijim američkim kriminalcima“ igrala je devojku koja se hrabro obračunava sa mafijom i isteruje pravdu.

U Njujorku su joj aplaudirali najpre Robert de Niro, Meril Strip i Džesika Lang, kao komisija pred kojom je 2005. diplomirala u čuvenom Actors Studiu, a tih američkih godina za svoje uloge primila je pohvale Spajka Lija, Sema Šeparda, koji joj je poklonio knjigu, Kolina Farela…

Onda se, na našu sreću, vratila u Beograd, udala za divnog glumca Bojana Dimitrijevića, i nastavila da živi svoj život i svoju umetnost.

A ta umetnost podrazumeva i borbu protiv „Rio Tinta“ i svega što ugrožava svet u kojem živimo.