Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Da bi posle prvog talasa neverice krenuli hvalospevi na račun Liverpulovog vraćanja milo za drago Kataloncima za ubedljiv poraz u prvih 90 minuta polufinala i klanjanje crvenima za nestvarnih 4:0 na njihovom čudesnom Enfildu.

– Ovaj neverovatni povratak ima samo jedno ime – Jirgen. I nije stvar u taktici ili filozofiji, već u srcu i duši i fantastičnoj empatiji koju je stvorio sa ovim igračima. Klop je sve ovo zaslužio, zbog toga što radi fantastičan posao u klubu, ali i zato što je ovaj rezultat odraz njegovog karaktera, njegove ličnosti koja se nikada ne predaje, bori se do poslednjeg trenutka, a svaki fudbaler ga prati i daje sve od sebe na terenu. Nikada se ne žali. Ni zbog povređenih igrača, ni što su odigrali 50-60 utakmica po sezoni… Sve je u njegovom mentalitetu – dvostruki osvajač elitnog takmičenja Žoze Murinjo, poznat između ostalog po narcisoidnoj prirodi i sukobima sa kolegama, „ubo“ je pravo u centar, jer je nemački stručnjak glavni „krivac“ što je engleski velikan drugu sezonu zaredom u finalu LŠ.

Ima trofejnijih trenera od nekonvencionalnog i harizmatičnog 51-godišnjaka rođenog u Štutgartu, ali malo je motivatora i poklonika napadačkog fudbala kakav je (već četvrtu godinu) šef struke Liverpula, čuvenog i po „blesavim“ komentarima svoje ekipe, rivalskih timova, suđenja, terena, vremena…

– Neverovatno je kako smo se branili… Već je prošlo 22 sata, većina dece je sada verovatno u krevetu… ali, ovi momci su j**eno inteligentni! Izvinjavam se, ako će neko da me kazni, neka to slobodno uradi… Da ste pitali ko bi stavio samo jedan peni na nas da ćemo proći dalje ne verujem da biste mnogo njih našli… Pamtiću ovu noć do kraja života – izustio je čovek koji je strelcu poslednja dva gola Žoržinju Vajnaldumu, utučenom zbog stavljanja među rezerviste, vizionarski objasnio da će ući na teren i biti kec iz rukava.

Tako je verovao i u odlazak Borusije iz Dortmunda u finale LŠ, gde je izvisio za „ušati pehar“ pre šest proleća, a da Klop zna šta, kako, zašto i kada radi pokazuju dve domaće titule i pet različitih osvojenih nacionalnih Kupova sa „milionerima“, čiji je fudbal u to vreme bio širom sveta obožavana poezija. Uvođenje u Bundesligu ekipe Majnca, gde je inače proveo gro karijere u kopačkama i počeo posao kraj aut linije, takođe.

Otac dva sina i uticajni protestant, čiji je diplomski rad na Gete fakultetu u Frankfurtu za temu imao rekreativno trčanje, sa Liverpulom je do sada „samo“ bio akter (po jednog) finala LŠ, ostrvskog Liga kupa i Lige Evrope, često „tukao“ rivale u derbijima Premijer lige i u više navrata vodio kolo u prvenstvu Engleske, a 1. juna u Madridu imaće opet šansu da stavi najblistaviju krunu na svoju nesvakidašnju fudbalsku glavu.

Povezani tekstovi