Kavai Lenard: Uz rame Džordana i Lebrona 1Foto: EPA-EFE/ MONICA M DAVEY

Toronto Reptorsi uspeli su da urade nešto što niko pre njih nije u finalu; tri puta zaredom savladali su aktuelne prvake Golden Stejt Voriorse u gostima i tako rezultatom 4:2 u seriji postali šampioni najkvalitetnije košarkaške lige na svetu. Sa 22 poena u šestom meču (četvrtak na petak), Kavai Lenard samo je podvukao crtu iznad fenomenalnih partija u plej-ofu, zaključno sa serijalom za pehar „Lerija O Brajana“ , zbog čega je i proglašen za MVP finala. Drugi put u karijeri, posle 2014. i osvojenog trofeja sa San Antonijom, Lenard je dobio priznanje za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Impozantno zaista deluju podaci vezani za karijeru tihog i povučenog 28-godišnjeg momka iz Kalifornije, koji je dosta toga teškog i tragičnog proživeo u tinejdžerskim danima. Kada je 2014. proglašen za MVP finala, Lenard je postao drugi najmlađi igrač ikada koji je uspeo u tome, odmah posle čuvenog i neponovljivog Medžika Džonsona. Odrastao u porodici sa četiri starije sestre, Lenard je odmalena bio izuzetno vezan za svog oca Marka.

Već kao tinejdžer obožavao je da mu pomože u porodičnoj perionici kola, u kojoj se 18. januara 2008. odigrao tragičan događaj koji će u potpunosti uticati na tada 17-godišnjeg mladića. Bez ikakvog razloga, u trenucima kada se, kao i svakog dana, bavio svojim poslom u perionici, napadači su zapucali na Marka Lenarda nanevši mu smrtonosne rane. Kavai je, bez obzira na neopisivu porodičnu tragediju, insistirao na tome da narednog dana odigra meč za svoju srednju školu „Martin Luter King“, međutim, nakon tog događaja još više se povukao u sebe, uglavnom delujući na parketu tiho, ponekad i nezainteresovano. Bez najveće životne podrške, Lenard je sam gradio karijeru, oslonjen na rad, talenat i impozantne fizičke predispozicije.

I kada se 2011. pojavio u NBA kao „ruki“, Lenard građom i snagom nije mnogo zaostajao za fizički najsnažnijim igračima u ligi. Njegova veličina šaka je verovatno i najveća u konkurenciji bekova, a sposobnost adaptacije impozantna. Od prvog momenta u San Antoniju, čuveni Greg Popovič u njemu je prepoznao budućeg lidera. Aktuelni selektor reprezentacije SAD verovatno je i zbog toga teško doživeo prošlogodišnji trejd sa Torontom, kada je u pravcu Kanade poslao nezadovoljnog Lenarda u zamenu za Demara Derouzna. Kavai je u momentu postao lider; uverio Kajla Laurija da je on taj kod kojeg je lopta kada se odlučuje, a trenera Nika Nursa da ne brine, uprkos tome što će ovog leta postati slobodan agent.

Kakvu je finalnu seriju odigrao možda najbolje ilustruje podatak da je postigao 732 poena. Samo Majkl Džordan sa 759 poena i Lebron Džejms sa 748 poena mogu da se pohvale da su ispred njega na ovoj večnoj listi. Nakon što je drugi put u karijeri podigao trofej za najkorisnijeg košarkaša NBA finala priključio se Karimu Abdulu-Džabaru i Lebronu Džejmsu kao igrač koji je to učinio sa dve različite franšize. Inače, prvi je koji je to učinio u obe konferencije. Rođen je 29. juna 1991. u Kaliforniji, sa devojkom Kišel Šipli ima dvoje dece i ono što je takođe zanimljivo, još od tinejdžerskih dana ima istu frizuru – sa „zalizanim dredovima“.