Foto: Starsport

Sa svega 19 godina, as Real Madrida projektovan je među prva tri pika na ovogodišnjem NBA draftu i prema najavama vodećih igrača Sakramenta, lako bi moglo da se desi da ga sa druge pozicije pokupe upravo Kingsi. Tinejdžer koji je prošlog leta osvojio Evropsko prvenstvo sa Slovenijom, izvrsno sarađujući sa tadašnjim selektorom Igorom Kokoškovim, tako će, izvesno, ostati tiha patnja za srpskog stručnjaka, koji je nedavno postao prvi stručnjak rođen i odrastao van Severne Amerike, na čelu jednog NBA kluba – Finiks Sansa.

Svestan je i Kokoškov da bi Arizona veoma prijala Dončiću, međutim sa pravom prvog izbora na draftu, Finiks jednostavno ne sme propustiti da „draftuje“ Diandrea Ejtona, centra koji korpulencijom i znanjem podseća na čuvenog Šakila O Nila. Dončić je odmah po saznanju da je Kokoškov izabran za trenera Sansa među prvima čestitao bivšem selektoru Slovenije, donekle svestan da bi putevi mogli da im se ukrste i „preko bare“. Obaveze sa Realom na Fajnal-foru u Beogradu, kao i šampionatu Španije, nisu mu dozvolile da u najavi završnog turnira Evrolige potvrdi odlazak u NBA za nešto više od mesec dana, ali se na tinejdžerskom licu jasno vidi da izazov najkvalitetnije lige na svetu ni sa čim ne može da se poredi. Dončić je u Realu već pola decenije, faktički od momenta kada su skauti Madriđana na jednom pionirskom turniru u Rimu videli dečkića u dresu Olimpije kako u finalu postiže više od 40 poena. Za svega pet sezona uspeo je da poobara brojne klupske rekorde, zaključno sa ovosezonskim u Evroligi koji se odnose na broj MVP priznanja meseca (četiri puta), kao i mečeva na kojima je imao indeks korisnosti preko 35 (tri utakmice).

Oporavljajući se od operacije kolena u Kaliforniji, Bogdan Bogdanović je pre samo tri dana poslao poruku Dončiću koja se odnosila na veliku verovatnoću njegovog dolaska u Sakramento. Vlade Divac, generalni menadžer Kingsa, počeo je prošle sezone, odmah po postavljenju na najvažniju operativnu funkciju, sa drastičnim podmlađivanjem franšize iz prestonice Kalifornije i vrlo lako bi mogao da se opredeli za Dončića. Luka je dete iz mešovitog braka; otac Saša je Srbin, čiji su se roditelji doselili sa Kosova i Metohije u Sloveniju, dok je majka Slovenka. Ima i mlađu sestru.

Rođen je 28. februara 1999. u Ljubljani.

Sa ponosom ističe svoje poreklo, insistira na slovu „ć“ u svom prezimenu i veliki je navijač Crvene zvezde, što je naglasio i na uvertiri Fajnal-fora u Beogradu.