Marko Oljača: Najavio noćnu moru vlasti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ekološki protesti i blokade saobraćajnica biće organizovani u subotu u 14 časova u najmanje 30 gradova i naselja širom Srbije, izjavio je Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost – Koraci, i tako najavio noćnu moru za vlast, koja je vrlo uznemirena novim buktanjem građanskog protesta.

Konačan spisak gradova biće poznat danas i u subotu prepodne, rekao je on.

Društvo Koraci je jedno od onih koji pomažu organizatorima i inicijatorima blokada, a Oljača naglašava da je najavljen miran protest, uz apel policiji da tokom blokada „čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu, kada policija nije intervenisala“.

Prema njegovim rečima, prošlom subotnjom blokadom ozvaničen je početak kraja diktatorskog režima i utrt je put radosti slobode.

Organizacija i učešće u građanskom buntu, ali i ukazivanje na društvene probleme za Oljaču nije ništa novo budući da bio član i aktivista Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT koji je javnost šokirao i pokrenuo temu o sahranjivanju osoba sa HIV-om u crnim vrećama, o čemu su tu organizaciju obavestili roditelji preminulih.

Oljača je tada izjavio da su nadležnim institucijama poslali dopis za izmenu Pravilnika o uslovima i načinu postupanja sa posmrtnim ostacima umrlog lica iz 2016. a promenu pravilnika je 2020. potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kao jedan od osnivača društva Koraci Oljača se fokusira na pitanja javnog zdravlja, zdravstvene politike, edukaciju zdravstvenih radnika u vezi sa kovid virusom i redovnim obrazovanjem zdravstvenih radnika.

Članovi udruženja učesnici su građanskih protesta, nedavno i onog kada je bio aktuelan mural sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Oljača je rekao da „nije više pitanje jednog murala ili grafita u centru Beograda.

„Ovo je mnogo šire pitanje, vrednosno, treba nam društveni konsenzus kako bismo odgovorili na ovo“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, vlast mora još malo da koketira sa celim tim cirkusom u javnosti, nakon čega će, kada se strasti stišaju, mural biti uklonjen.

Rođen je u Kikindi 26. decembra 1990. gde je i završio osnovnu školu i Gimnaziju Dušan Vasiljev.

Apsolvent je sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bavi se istraživanjem javnog mnjenja, teorijom kulture, istorijom socijalnih i političkih ideja i humanitarnim radom.

Oni koji ga poznaju kažu da je uporan, radoholik, temeljit i da „čita kao sumanut“. Govori engleski jezik. Nije oženjen i nema decu.