Oljača: Subotnjom blokadom ozvaničen je početak kraja diktatorskog režima 1

Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost „Koraci“, pozvao je građane iz svih gradova i opština da 4. decembra izađu na ulice “kako bismo tlačiteljima i uzurpatorima države snažno i glasno poručili da više neće upravljati ni nama ni državnom”.

Prema njegovim rečima, na protestima prošle subote je po prvi put “od dolaska SNS kamarile na vlast”, policija dobila naređenje da tuče građane uz pomoć falanga.

– Istorijski gledano, tako počinju nezaustavljive pobune. Subotnjom blokadom Srbije ozvaničen je početak kraja diktatorskog režima i utrt je put radosti slobode. SNS brod tone zbog unutrašnjih sukoba kriminalaca i zbog sve većeg socijalnog nezadovoljstva u društvu. Budući da su onemogućeni institucionalni kanali komunikacije, sukobi će se neminovno preneti na ulice širom Srbije – ulozi su preveliki da bi došlo do mirne smene vlasti – ističe Oljača za Danas.

On dodaje da je evidentno da građane napušta stanje obamrlosti, i da je Vučić tu nemoćan.

– Vlast će represijom i nasiljem pokušati zastrašiti građane, što će samo izazvati dodatni revolt, a 4. decembra Srbija će biti pobunjenija nego pre sedam dana – smatra naš sagovornik.

Upitan da li veruje da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojaviti među građanima u subotu, kako je najavio, Oljača kaže da je predsednikova želja da se pojavi među demostrantima “plod frustracije, straha i očaja, jer gubi tlo pod nogama”.

– Vlast je oduvek bila svesna da je građani preziru. Održavali su se zahvaljujući ucenama, pretnjama, nasilju i indukovanju straha. Nisu u stanju da prihvate sveprisutno i javno ispoljavanje prezira. Zbog toga možemo očekivati da se ponašaju iracionalno. Obrisi društvenog konsenzusa oko preke potrebe za smenom SNS režima bude nadu, a u SNS paniku – zaključuje Oljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari