Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

I mada je ovakav čin i dalje misaona imenica za naše ministre za koje se čini da nema afere koja bi ih naterala da se odreknu fotelje, hrvatski mediji spekulišu da je Dalićeva u stvari podmetnula leđa za premijera Andreja Plenkovića jer se iz inkriminisanih mejlova vidi i da je on bio upoznat sa celom pričom.

Kako bilo, Martina Dalić rođena 1967. godine, kao potpredsednica i ministarka privrede bila je jedan od članova vlade sa najvećim autoritetom. Karijeru je započela u Ministarstvu finansija 1995. godine, a 1997. godine postala je pomoćnica ministra. Dobar rad u Ministarstvu unovčila je 2000. godine kada je prešla u Privrednu banku Zagreb kao glavni ekonomista. Nakon četiri godine vratila su državnu službu u „Središnji državni ured za strategiju“.

Politička karijera kreće uzlaznom putanjom od 2009. godine u HDZ-u za koji je napravila ekonomski program. Na izborima 2011. godine ulazi u Sabor, a godinu dana ranije bila je ministarka finansija u vladi Jadranke Kosor. U jesen 2014. godine napušta poslaničku grupu HDZ-a nezadovoljna zato što stranka nije htela da podrži ekonomske reforme i ostaje samostalna poslanica. Nakon odlaska Tomislava Karamarka 2016. sa vrha HDZ-a ona se vraća u vladu novog premijera Andreja Plenkovića. Sasvim sigurno najveći posao njene karijere bilo je donošenje Leks Agrokora koji je omogućio da država preuzme upravljanje ovom kompanijom, pri čemu je vlasnik kompanije Ivica Todorić ostao ne samo bez upravljačkih prava, nego će po svemu sudeći ostati i bez ikakvog vlasništva nad kompanijama iz koncerna Agrokor. Osim pobune Todorića protiv Vlade, a pre svega Dalićeve, ali iz Londona, nedavno je obavljeno i saslušanje u Saboru na kom su Ante Ramljak, donedavni vanredni upravnik Agrokora, i Martina Dalić branili ovaj zakon. Tada su poslanici opozicije najviše napadali ogromne honorare i provizije koje su dobijali konsultanti. Sada se ispostavilo da su ti isti konsultanti u stvari bili insajderi koji su radili na pripremi spornog zakona i koji su, kako se ispostavilo, sebi nameštali posao.