Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Za razliku od svog prethodnika na funkciji, Hojta Brajana Jia, koji je ustalasao javnost u Srbiji u jesen 2017. porukom da „Beograd ne može da sedi na dve stolice“ – ruskoj i zapadnoj, Palmer je , sudeći po saopštenju izdatom nakon sastanka na Andrićevom vencu, poslao neutralne „signale“, uključujući davanje obećanja o „kontinuiranoj podršci SAD dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU“.

Pre nego što je „nasledio“ Hojta Brajana Jia na poziciji, Metju Palmer je bio direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu. Diplomatskim vodama uspešno pliva preko dve decenije. Na početku karijere radio je u ambasadi SAD u Beogradu, gde je od 1993. do 1995. bio zadužen za pisanje izveštaja i procena na temu politike i ekonomije za potrebe administracije u Vašingtonu i bavio se ratom u BiH. Od 1997. do 1999. bio je koordinator američke diplomatije prema SRJ i učestvovao je na pregovorima o Kosovu vođenim u Rambujeu, koji su završeni neuspešno. Kasnije postaje savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost za područje Evrope, a od 2011. do 2014. ponovo je radio u ambasadi SAD u Beogradu, kao politički savetnik.

U leto 2014. održao je u Beogradu svetsku premijeru svog romana „Američka misija“, u izdanju Lagune, koji je opisan kao „brza i napeta priča o međunarodnim spletkama i korumpiranim kompanijama“. U međuvremenu je nastavio da piše špijunske trilere. Između ostalog, autor je knjige „Sarajevski vuk“, koja je dobila pohvale kritičara prestižnog NJujork tajmsa.

Palmer važi za vrsnog strateškog planera koji se odlično snalazi u oblasti „krizne diplomatije“. Govori engleski, srpski, grčki i služi se japanskim jezikom. NJegov otac pisao je medicinske trilere, pa smatra da mu je pisanje u genima. Oženjen je Beograđankom. Pored bavljenja Balkanom, izuzetan je poznavalac (ne)prilika u Africi. Doprineo je stvaranju i sprovođenju „kimberlijskog postupka“, kojim se „krvavi dijamanti“ isključuju s tržišta.