Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

– Mihael može biti ponosan na sve ono što je postigao, kao i mi. Želimo da slavimo njegove uspehe, rekorde i jubilarni rođendan – oglasila se porodica kralja F1, čije se bivstvovanje poslednjih pola decenije odvija na bezbednoj daljini od javnosti, uz velike napore najmilijih i lekara da mu olakšaju teške posledice zamalo fatalnog pada na skijaškoj stazi.

– Možete biti sigurni da je u najboljim rukama i da radimo sve što je moguće kako bismo mu pomogli. Molimo vas za razumevanje, jer postupamo po njegovim željama, pa osetljive teme, poput zdravlja, ostaju privatna stvar – stoji u objavi Šumijevih ukućana povodom posebnog dana u životu čoveka čiji su sportski podvizi i danas predmet opšteg divljenja.

Razumljivo, kada je pre oproštajne trke, sa 43 leta, ostavljao konkurenciju iza sebe 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003. i 2004. godine. Za ponos i slavu timova Ferarija i Benetona, a posebno oca Rolfa, jer mu je zidar iz Hirta još kao 4-godišnjaku dodao motor na dečiji automobil s pedalama, obodrio ga da samo 24 meseca kasnije postane najmlađi prvak lokalnog karting kluba, aminovao trenerovu ideju da mu u Luksemburgu, kao golobradom dečaku izdejstvuje vozačku dozvolu, držao mu stranu kada je 1991. debitovao u F1… Najpoznatiji i najobožavaniji sportista Nemačke van granica te zemlje nema harizmu i strastvenost svog idola Airtona Sene, ali bi mu se i slavni Brazilac poklonio da je dočekao da svedoči nestvarnim uspesima Mihaela. Dovoljno je reći da niko pre i posle njega nije sakupio toliko pobeda (91) i imao više pol-pozicija (68), upisao toliko trijumfa na trci za Veliku nagradu Francuske (8), završio na pobedničkom podijumu posle baš svake pređene staze u jednoj sezoni (2002), 15 sezona zaredom imao najmanje po jednu pobedu u takmičarskom kalendaru (1992-2006)…

Crpeći snagu iz braka sa Korinom, u kojem je stariji brat bivšeg vozača F1 Ralfa dobio ćerku Đinu-Mariju i sina Mika, koji ide očevim profesionalnim putem.

Povezani tekstovi