Foto: EPA-EFE LISELOTTE SABROE

 Sedam golova u finalu sa Norveškom samo su pojačali utisak o impresivnim rolama 31-godišnjeg dvometraša u 10 pobeda u isto toliko mečeva tokom 17 dana takmičenja organizovanog u njegovoj domovini i Nemačkoj, pa nije bilo ni trunke dileme kome će pripasti zvanje najboljeg igrača turnira.

Ne samo što je „zatvorenih očiju“ tresao protivničke mreže i asistirao drugima u istoj raboti nego je odrađivao lavovski deo posla u granitnoj odbrani od tuđih napada, po recepturi primenjenoj na Olimpijskim igrama 2016. i SP 2013, takođe završenim s najvrednijim individualnim priznanjem.

– Lepo je odneti ovakvu nagradu, ali još lepše je biti svetski šampion. Konačno! Ova titula je timska. Od prvog dana priprema do poslednjeg minuta prvenstva, sve smo radili zajedno, verujući da je došao trenutak da zaokružimo uspehe naše i prošlih generacija – strelac 72 pogotka skromno je prihvatio MVP priznanje pre nego što je požurio kući, da radost podeli sa suprugom i sinom rođenim četiri dana pre početka 26. šampionata u muškoj konkurenciji.

Onako kako je činio sve vreme Mundijala, jer je selektor Nikolaj Jakobsen zvezdi svog tima dao slobodu da posle odrađenih obaveza ode tamo gde se najlepše oseća i najbolje odmara.

– Posle svake utakmice išao sam kući i spavao sa svojom porodicom. Nikolaj je bio dobar prema meni. Posle rođenja deteta mogao sam da se opustim i budem sa onima koji mi znače puno. Trudio sam se da budem najbolja verzija sebe, i kod kuće i kada sam bio sa reprezentacijom – objasnio je Hansen blagodeti ove neobične privilegije.

Mada, teško da bi osvajač dva planetarna srebra (2011, 2013), kontinentalnog zlata (2012) i drugog mesta u Evropi (2014) i da je „visio“ u hotelu eskivirao neku materijalizaciju svog enormnog kvaliteta, s obzirom da je na još desetak EP i SP bio prvi „bombarder“ i(li) član idealne sedmorke. Kao pravi naslednik Fleminga Hansena, čijih su 120 nastupa za Dansku trasirali put njegovom sinu. Na radost njihovih zemljaka, ali i navijača Gudmea, Kopenhagena, Barselone i Paris Sen Žermena, u čijim dresovima se Mikel naosvajao silnih domaćih trofeja u Danskoj, Španiji i Francuskoj.

Povezani tekstovi