Milan Božić: Čovek od poverenja 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Nekada desna ruka i savetnik Vuka Draškovića i potpredsednik Srpskog pokreta obnove Milan Božić, već čitavu deceniju čovek je od velikog poverenja SNS.

Zato ni ne čudi što je kao predsednik Nadzornog odbora Telekoma najzaslužniji za nedavno odobreni sporazum Telekoma i Telenora, koji po oceni medijskih stručnjaka predstavlja vid političkog pritiska na konkurenciju i pokušaj gašenja popularnih programa TV N1 i Nove S.

Za tako odgovoran posao Božićeva mesečna nadoknada za mesto predsednika NO Telekoma, na kome je od 2012, iznosi astronomskih 502.853 dinara.

Tu cifru je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije još 2016.

Osim toga, prema podacima Agencije, on prima 145.164 dinara na Matematičkom fakultetu, a na Matematičkom institutu 87.974 dinara.

Nije ovo prvi upravni odbor profesora sa Matematičkog fakulteta.

Od 2002. do 2005. bio je član UO u Naftnoj industriji Srbije, a u UO Telekoma bio je i od 2004. do 2008.

Bio je i specijalni savetnik generalnog direktora Telekoma.

U Vladi Srbije od 2004. do 2009. bio i član komiteta za restruktuisanje javnog sektora.

Kao što je menjao upravne odbore Božić je menjao i stranke.

Politički staž je započeo kod Mićunovića u DS, koju je napustio posle prvog cepanja.

Sa Nikolom Miloševićem i Kostom Čavoškim osnovao je Srpsku liberalnu stranku („klub mrzitelja Slobodana Miloševića“), a potom je završio u SPO-u, gde je bio specijalni savetnik Vuka Draškovića.

Kad je koalicija Zajedno osvojila vlast, pa se rasturila, a Vukovi su srušili Đinđića u Gradskoj skupštini, Božić je postao v. d. gradonačelnika.

„Đinđić je dobio gradonačelničko mesto da bi podržao kandidaturu Draškovića za predsednika Srbije. Onog trenutka kad je počeo da izmišlja Havele (Vaclav Havel, prim. nov.), koalicija je završena. Usledila je, normalno, politička kazna. Svi bismo mi bili mazohisti da ga nismo smenili“, tvrdio je tada Božić.

Tri godine od osnivanja SNS, Božić je 2011. obznanio da se učlanio u stranku koja mu je ideološki bliska.

Njegovo političko delovanje najviše je obeležila neskrivena saradnja sa predsednicom JUL-a i Miloševićevom suprugom Mirom Marković, zbog čega su ga SPO-ovci sumnjičili da je julovac ubačen u Vukove redove.

Miru je, kako je tvrdio, poznavao još iz vremena kad su se zajedno zaposlili na PMF-u 1974.

Božićeve veze sa Mirom tih godina išle su i preko njegove supruge Sanje Purić, ćerke Jagoša Purića, nekadašnjeg rektora BU, prvoborca Osme sednice.

Posle Petog oktobra izgledalo je da se Božić povukao iz politike, a u medijima se o njemu pisalo samo kada je predstavljan njegov luksuzni stan od 220 kvadrata u kome živi sa suprugom i sinom.

Tada je Vučić u svojstvu generalnog sekretara SRS govorio da poznaje mnogo profesora, ali da nijedan od njih nema tako luksuzan stan.

Božić je stan najverovatnije stekao „pošteno“, dok je bio gradski funkcioner, govorio je tada Vučić.

Milan Božić je rođen 1952. u Beogradu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Milan Božić: Čovek od poverenja”

  1. To samo znači da narod u njega ne sme imati poverenja. Preleteo je iz SPO u Radikale u rukavicama. A nekeda su bili najljući protivnici. Ne znam kako bih to pristojno nazvao, jer mi ionako ne objavljuju ni najpristojnije komentare.

  2. Tipičan srpski političar koji ima podršku našeg naroda.Jer ovakve kreature su “patriote “ i “veliki Srbi” , a normalni ljudi su “ izdajnici” i “ strani plaćenici “.

  3. Sve je tačno napisano, ali kad će da se shvati da smo krivi smi mi zajedno, a ne Božić. Da nije nas, ovakvih kakvi smo, ne bi bilo ni Božića i sličnih fenomena koji se broje u hiljadama…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.