Milorad Mažić: Stvarno najbolji 1Foto: STARSPORT

Najbolji srpski fudbalski sudija Milorad Mažić odlučio je da završi profesionalnu karijeru i prihvati ponudu Fudbalskog saveza Kipra, sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor po kojem će biti zadužen za poslove kadriranja i organizacije unutar tamošnje sudijske organizacije.

Iako je u svetu priznat i cenjen zbog svog sudijskog integriteta, najbolji srpski arbitar nikada nije bio dovoljno cenjen u sredini iz koje dolazi.

Godinama unazad Crvena zvezda i Partizan optuživali su ga u saopštenjima da radi za interese druge strane, čak tražeći od Fudbalskog saveza Srbije da ga izostavlja sa njihovih utakmica.

Poslednjih sezona u srpskom fudbalu Savez mu nije davao da vodi večite derbije, a u javnosti je provejavala priča da ga time štite, kako u UEFA ne bi morali sutradan da čitaju kako ga blati ona strana koja izgubi utakmicu, što je uobičajen postderbijevski dekor.

Tužno zvuči, ali je izgleda istinito da je lakše deliti pravdu Real Madridu i Liverpulu u finalu Lige šampiona 2018. godine nego večitim rivalima.

A prvi srpski arbitar koji je vodio finale Lige šampiona sudio je i finale Superkupa Evrope između Sevilje i Real Madrida (2016), kao i finale Kupa Konfederancija koje su igrale Nemačka i Čile (2017).

Delio je pravdu i na dva Svetska prvenstva, u Brazilu 2014. i Rusiji 2018. godine, kao i na Evropskom prvenstvu 2016. u Francuskoj.

Na Mundijalu u Rusiji već je unapred bio viđen kao arbitar koji će voditi finalnu utakmicu, ali mu je to pokvarila reprezentacija Hrvatske koja se u tom meču sastala sa Francuskom.

Iz vrha FIFA su procenili da bi bilo nekorektno da sudija sa Balkana deli pravdu reprezentaciji zemlje koja je nekada bila republika Jugoslavije.

Godinama unazad dobijao je najviše ocene za mečeve koje je vodio od sudijskih komisija UEFA i FIFA, a najveći evropski klubovi po pravilu nisu imali primedbe na njegovo deljenje pravde.

Srpske kolege za njega tvrde da posao radi „zanatski“, da je na terenu uvek imao autoritet i da nikada nije dozvolio da se na njega utiče sa strane, odnosno da klubove nije delio na velike i male.

Karijeru je završio u Kini, gde je proglašen za najboljeg arbitra 2019. godine.

Milorad Mažić je rođen 23. marta 1973. godine u Vrbasu. Oženjen je Brankicom Mažić, sa kojom ima sinove Ognjena i Gordana.

Po obrazovanju je doktor ekonomskih nauka, a pored srpskog tečno govori engleski jezik.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Milorad Mažić: Stvarno najbolji”

  1. Naravno.
    Da ima petlje, pokazivao je iz godine u godinu, iz utakmice u utakmicu.

  2. Milorad Mažić i Miodrag Majić, vrhunske sudije u svojim oblastima, necenjeni u Srbiji.
    Slično se zovu i obojica često moraju kroz blato u koje ih guraju mediokriteti bez morala.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.