Minja Subota: Za decu i odrasle 1Foto: Fonet / Festival pozorišta za decu

Minja Subota koji u predsedničkoj kampanji Aleksandra Vučića peva penzionerima pesmu „Deca su ukras sveta“, verovatno je jedan od najbizarnijih trenutaka te kampanje i prizor koji svima nama koji smo uz tu pesmu odrastali, kako je primećeno u jednoj Danasovoj kolumni, remeti naše sopstveno sećanje na detinjstvo.

Može se činiti da je ovaj Subotin angažman na tragu onoga upravo iz naših detinjstva koje je sam ovekovečio u knjizi „Kako smo zabavljali Tita“, ali su te stvari, ma koliko se sadašnji predsednik upirao da bude suprotno – neuporedive. Pesme Titu bile su birane pesme za odrasle, a deci se s dužnim poštovanjem i primereno njihovom uzrastu tada obraćalo i samo njima, a ne penzionerima, pevalo da su „ukras sveta“.

Kako bilo, Milan Minja Subota obeležio je juče koncertom u Dečjem kulturnom centru u Beogradu (DKCB) 55 godina svoje karijere i to na 80. rođendan. Osim njega, koji je inače i u Upravnom odboru DKCB, nastupili su i njegovi dugogodišnji saradnici i prijatelji, pesnici i kompozitori za decu: Ljubivoje Ršumović, Slobodan Stanišić, Joca Adamov, Pera Zubac, kao i Dečiji hor DKCB, Dečiji hor „Čarolija“, Baletski studio DKCB, Baletski studio „Amadeus“ iz Požarevca i Hor „Kraljica Marija“. Primetićemo bolno odsustvo jednog od najznačajnijih ovdašnjih dečjih horova koji (je) nosi(o) daleko prikladnije ime – Kolibri i koji je takođe (bio) po dečjoj meri.

Subotin jubilarni program, osim antologijskih dečjih pesama „Išli smo u Afriku“, „Bio jednom jedan vuk“, „Slon lepotan Don Dolan“, „Razbole se lisica“, u delu namenjenom starijoj publici starijoj publici, doneo je Subotine pesme komponovane za odrasle: „Pođimo žnjeti žito“, „Budi dobar prema njoj“, „Vinska pesma“.

Milan Minja Subota rođen je 8. novembra 1938. godine u Sarajevu. Završio je Elektrotehnički fakultet, a pohađao je i nižu i srednju muzičku školu, sve u Beogradu. Autor je i voditelj Muzičkog tobogana, popularnog programa za decu emitovanog čak 18 godina. Bio je predsednik Sveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzika Srbije, te član programskog saveta Zmajevih dečjih igara. Komponovao je muziku za film Mine Đukić „Neposlušni“ koja mu je dala izuzetnu atmosferu i na najlepši način evocirala ono najbolje u njegom umeću. Pasionirano se bavi fotografijom i radio-aparatima. Oženjen je Brankom Jeremić Subotom, dugogodišnjom urednicom lista Bazar. Imaju sina Miloša.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.