Mitropolit Joanikije (Mićović): Čuvar nasleđa 1Foto: Aleksandar Roknić

Kad je pre tri decenije Sabor SPC na Cetinje poslao mitropolita Amfilohija (Radovića) akademik Matija Bećković je rekao da je CG dobila „vladiku i gospodara“.

Prošle subote Sabor je, uz mnoga crkveno-politička iskušenja, za njegovog naslednika odredio episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija (Mićovića), administratora Mitropolije crnogorsko-primorske, što je u CG dočekano kao pobeda volje naroda i garancija očuvanja nasleđa njegovog prethodnika.

Doduše, to nasleđe, uz razne dnevnopolitičke igre, moglo bi da bude i glavni razlog otpora pojedinih visokih političkih i crkvenih krugova da na tron svetog Petra Cetinjskog dođe baš vladika Joanikije, duhovno čedo i prvi saborac mitropolita Amfilohija.

U Podgorici njegov izbor je proslavljen okupljanjem ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja, vatrometom, autolitijama…

– Potpuno sam se prepustio volji Božijoj koja je očigledno preko arhijereja SPC ispunjena, izjavio je izabrani mitropolit Joanikije posle Sabora, pozivajući na „jedinstvo i slogu, neophodne kao vazduh, hleb i disanje“.

Rodio se 1959. u Velimlju kod Banjana kao Jovan Mićović, po majci dalji potomak patrijarha Arsenija Četvrtog Jovanovića „Šakabente“.

Školovao se u Velimlju, Nikšiću i Beogradu gde je završio Pravoslavni bogoslovski fakultet i apsolvirao na Filozofiji.

Monaškim putem krenuo je pre više od tri decenije, sa duhovnim imenom nebeskog zaštitnika Joanikija Velikog, čije je značenje na grčkom jeziku „nosilac svete blagodati“.

Kao rektor Cetinjske bogoslovije 1999. izabran je za vikarnog episkopa Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke nalazi se od njene obnove 2001, najpre kao administrator, a potom i kao eparhijski arhijerej.

Osim što se bavi bogoslovljem, istorijom SPC i književnošću, 2019. je povodom dve decenije episkopske službe objavio knjigu „Svjetlost svijetli u tami“.

Zajedno sa mitropolitom Amfilohijem nosio je teret očuvanja SPC u CG, uključujući i prošlogodišnju odbranu svetinja zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, pre koje se našao na meti snajpera u Beogradu.

Svetovasilijevska litija prošlog maja donela mu je status prvog srpskog vladike koji je uhapšen u 21. veku u CG i prve političke „žrtve“ virusa korona u SPC.

On je i prvi episkop koji je na društvenim mrežama dobio svoju stranicu pod nazivom: „Episkopa Joanikija za patrijarha“, kao jedan od glavnih kandidata za novog poglavara SPC na nedavnom izbornom Saboru.

Na Cetinje dolazi kao arhijerej koji je i delom potvrdio svoje reči da je zadatak „episkopa da sije reč Božiju, sabira i nadahnjuje narod, objedinjuje njegove sile, ima inicijativu, određuje ciljeve koje treba postići i, što je veoma važno, trudi se oko svega u slavu Božiju zajedno sa svojom pastvom“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.