Momčilo Bajagić Bajaga: Pesme koje dižu prašinu 1FOTO Stanislav Milojkovic

Momčilo Bajagić Bajaga u početku je nosio nadimak Bajagi jer ga je roda kao bajagi donela, i to baš u Bjelovar, u Hrvatskoj, što ove godine nije sprečilo hrvatske branitelje u Karlovcu da njegov koncert otkažu dvadeset dana pred nastup, kako su preneli mediji.

Bajaga je srpski rok muzičar, od ranih osamdesetih frontmen grupe Bajaga i Instruktori, jednog od komercijalno najuspešnijih pop rok sastava sa naših prostora. Muzičku karijeru započeo je sa 14 godina, a veliki uspeh doživljava sa 18 kao ritam gitarista u grupi Riblja čorba. Ubrzo se pojavljuje kao kompletan autor za Riblju čorbu i to sa par hitova od kojih je najpoznatija „Kad hodaš…“, i sa njima snima pet albuma. Prvi samostalni nastup je imao u zagrebačkom centru Kulušić 1984. godine.

Iako sam Bajaga u intervjuu koji je dao za Vreme ističe da se u političkom smislu nikada nije angažovao, brojne pesme koje izvodi postale su himne koje pevaju protiv rata, marširaju uz studentske proteste, i kritikuju srž loše vladavine. „Što ne može niko možeš ti“ pravljena je za studentske proteste, a još jedna od mnogih njegovih pesama – „Pada vlada“, koju je pisao Dušan Kovačević, publici se obraća sa direktnim političkim stavom, i rađena je za Kovačevićev film „Profesionalac“.

Grupa Bajaga i Instruktori izgradila je istoriju bogatu diskografijom i hitovima koji su smešteni u sam vrh rok scene bivše Jugoslavije. Njihov album „Sa druge strane jastuka objavljen“ 1985. godine mnogi smatraju jednim od najboljih pop rok albuma u istoriji jugoslovenske muzike, na kojoj je svaka pesma hit. Grupa dobija nagradu Pesma godine za hit „Zažmuri“.

Kada je bendu u Karlovcu otkazan nastup, grupa Hladno pivo, koja je bila pozvana da nastupi umesto njih, kako je to sam Bajaga rekao, „šmekerski“ je odbila da to učini i u znak solidarnosti, i na svom Facebook profilu objavila pesmu „Balkan“ Bajage i Instruktora. Sa frontmenom Hladnog piva Miletom Kekinom snimio je društveno kritičku pesmu „Atlantida“. Bajaga i Instruktori nisu nastupili u Karlovcima, ali će večeras održati koncert u Štark areni sa početkom u 21 čas, a Momčilo Bajagić, iako se direktno ne meša u političke vode, ne prestaje da diže prašinu sjajnom muzikom i velikim hitovima.

Momčilo Bajagić Bajaga rođen je 1960. godine, a od 1989. oženjen je suprugom Emilijom, sa kojom ima sina Marka i ćerku Anđelu. Iako je oduvek bio „faca“ u koju je veliki deo ženske populacije sa prostora bivše Jugoslavije zaljubljen, Bajaga je u intervjuu za Blic istakao da su sve njegove pesme posvećene Emiliji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.