Pol Rusesabagina: Od filmskog heroja do teroriste 1Foto: EPA-EFE/ EUGENE UWIMANA

Sud u Ruandi proglasio je Pola Rusesabaginu, nekadašnjeg upravnika hotela koji je u holivudskom filmu „Hotel Ruanda“ prikazan kao heroj tokom genocida iz 1994, krivim po optužbi za terorizam i osudio ga na 25 godina zatvora.

Rusesabagina (67), koji je postao slavan širom sveta, nakon što ga je u filmu predstavio glumac Don Čidl, kao žestoki kritičar predsednika Ruande Pola Kagamea. Sud ističe da je Rusesabagina kriv jer je iz egzila pružao podršku pobunjeničkoj grupi koja je ubijala civile u napadima 2018. godine. On poriče sve optužbe i tvrdi da je ove godine kidnapovan iz Dubaija da bi bio odveden na suđenje.

Njegove pristalice nazivaju suđenje prevarom i dokazom Kagameovog nemilosrdnog postupanja prema političkim protivnicima.

Sudija Antoan Muhima rekao je da je Rusesabagina „proglašen krivim za to što je bio član terorističke grupe i učestvovao u terorističkim aktivnostima“, ali da je „oslobođen optužbe za formiranje ilegalne oružane grupe“. Tužioci su tražili doživotnu zatvorsku kaznu po devet optužbi, uključujući terorizam, podmetanje požara, uzimanje talaca i formiranje oružane pobunjeničke grupe.

Rusesabagina je proglašen krivim za osam tačaka optužbe. Sud u Kigaliju navodi da Rusesabagina osigurao finansijsku i logističku podršku oružanom krilu opozicionog pokreta čiji je bio suosnivač. Ovo oružano krilo, Nacionalni front za oslobođenje (FLN), odgovorno je za smrtonosne napade u Ruandi 2018. Rusesabagina poriče bilo kakvu umešanost u napade koje je ova grupa počinila, kada je ubijeno devet osoba.

Tokom 100 dana genocida 1994. godine etnički ekstremisti Hutu su u Ruandi ubili više od 800.000 ljudi, uglavnom iz etničke manjine Tutsi. Rusesabagina je u filmu prikazan kao upravnik hotela koji je rizikovao svoj život kako bi uspeo da uspeo skloni preko 1.000 ljudi i time im pomogne da izbegnu masakr. Pošto je postao poznat nakon objavljivanja filma 2005. godine, Rusesabagina dobija na publicitetu, a svoju slavu je koristio kako bi bacio svetlo na ono što je opisao kao kršenje prava koje je počinila Kagameova vlada.

Slučaj je pomno praćen od kada je Rusesabagina uhapšen prošle godine po dolasku iz Dubaija nakon, kako je on rekao, otmice u organizaciji ruandskih vlasti. Suđenje Rusesabagini počelo je u februaru, šest meseci nakon što je letom iz Dubaija stigao u Kigali.

Organizacija Hjuman rajts voč tada je saopštila da njegovo hapšenje predstavlja prisilni nestanak, što je nazvano ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava. Sjedinjene Države, koje su mu 2005. godine dodelile Predsedničku medalju slobode, Evropski parlament i Belgija izrazili su zabrinutost zbog okolnosti hapšenja i pravičnosti suđenja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.