Foto: EPA/ GREGOR FISCHER

Avangardna izvođačica i njen partner Mark Brydono dominirali su muzičkom scenom devedesetih nastupajući pod nazivom Moloko. Oni su fuzijom elektro popa, trip hopa i funka stvorili hitove poput „Sing it Back“, „The Time is Now“, „Forever More“ i na taj način privukli pažnju underground dens scene ali i sam vrh radijskih plej-listi, obeleživši muzičku istoriju ovog perioda.

Posle razlaza pevačica je započela takođe odličnu solo karijeru. Prvo je objavila album „Ruby Blue“, da bi se na top-liste vratila fantastičnim drugim albumom „Overpowered“ iz 2007. godine. Istoimeni hit prati još par pesama sa ovog izdanja između ostalih i „Let Me Know“ i „You Know Me Better“ koje su privukle veliku pažnju ljubitelja alternativnog elektro pop zvuka.

Posle ovog ostvarenja usledila je pauza zbog rođenja dvoje dece, da bi ova briljantna muzičarka od 2014. iznova počela da osvaja podijume za ples, bine i auditorijum širom planete albumima „Hairless Toys“ iz 2015. ali i albumom „Take Her Up to Monto“ koji je objavljen u leto 2016. godine i čiji je naslov izveden od irske narodne pesme istog imena, koju je popularizovao bend The Dubliners šezdesetih godina, a pevačici dok je bila dete pevao njen otac. Živela je u Irskoj da bi se sa svojim roditeljima u dvanaestoj godini života preselila u Mančester. Odrasla je na muzici Sonic Youth-a i benda Pixes. Posle razvoda svojih roditelja odbila da se vrati u Irsku i ostala je da živi sa najboljim prijateljem. U školi je bila maltretirana jer nije bila shvaćena od okoline, međutim, sprijateljila se sa grupom „čudnih dečaka koji su nosili crnu boju“ i slušali muzičku grupu Jesus and the Mary chain, a jedno vreme je bila i članica post-punk benda.

Britanski pisac, kritičar i kulturni teoretičar Mark Fisher opisao ju je kao pop-prognanu princezu glama „Ona predstavlja konfekciju diskoteke i umetnosti, čulnosti i inteligencije, raskošne površnosti i egzistencijalne anksioznosti – koja se nekada činila neizbežnom, ali koja je sada postala sve osim nemoguća“. A Roisin Murphy je u kolumni za list Gardijan između ostalog istakla: „Kul ljudi, kul novine, kul muzika već dugo vremena nisu zapravo kul. Želim da budem kul samo ako mogu da razbijem neku ideju na komadiće i redefinišem je.“