Svetislav Pešić: Rođeni šampion 1Foto: EPA/ TOLGA BOZOGLU

Srpski stručnjak je na klupu Barselone seo prošle godine i za kratak period je od ekipe koja je bila na začelju tabele Evrolige stvorio tim koji je ove sezone stigao do četvrtfinala, osvojio španski Kup kralja, dok u ACB ligi tek treba da u četvrtfinalu igra protiv Huventuta.

Pešić je još kao igrač nanizao izuzetne uspehe koje je kasnije kao trener čak uspeo da nadmaši. Igračku karijeru je proveo u Pirotu, Partizanu i Bosni, sa kojom je 1978. osvojio prvenstvo Jugoslavije, a godinu dana kasnije i Kup evropskih šampiona. Pehare je nastavio da niže i kao trener koji je postao 1982, od kada ni jedan klub niti reprezentaciju, na čijim je klupama sedeo, nije ostavio bez trofeja. Evropski košarkaški stručnjaci saglasni su u tome da je Kari naučio Nemce da igraju košarku.

Kao selektor Nemačke osvojio je Evropsko prvenstvo 1993. godine, dok je velike uspehe imao i na klupi Albe, Bajerna i Kelna. Najveći uspesi su mu sa reprezentacijom Jugoslavije sa kojom je postao evropski (2001) i svetski (2002) prvak. Slovi za beskompromisnog trenera koji od igrača traži čeličnu disciplinu. Oni koji su imali privilegiju da ih trenera tvrde da će grešku na terenu nekako vremenom oprostiti, ali one van parketa nikako.

Na svojoj koži je to najbolje Vladimir Radmanović koji je na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. važio za jednu od najvećih zvezda reprezentacije, ali je Kari odlučio da ga zbog kršenja discipline odstrani iz nacionalnog tima dan pre čuvenog finala protiv SAD.

Tadašnju NBA zvezdu nije spasila ni kolektivna molba svih ostalih igrača upućena Pešiću da mu oprosti, pa je finale posmatrao sa tribina. Kari je „tvrda srca“ ostao do samog kraja, pa je tako Radmanoviću čak i posle utakmice zabranio da se popne na pobednički podijum i dobije medalju, te mu je njegovu zlatnu pločicu Savez naknadno uručio.

Svetislav Pešić je rođen u Novom Sadu 28. avgusta 1949. godine. Veći deo detinjstva, kao i osnovnu i srednju školu, završio je u Pirotu, zbog čega se i sam često šali na svoj račun da je Piroćanac. Pirot ga je inače pre osam godina proglasio za počasnog građanina. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Oženjen je Verom sa kojom ima Marka, bivšeg košarkaškog reprezentativca Nemačke, i ćerku Ivanu koja je udata za bivšeg nemačkog košarkaša Jana Hendrika Jaglu. Spada među retke koga podjednako cene i u Partizanu (za koji je igrao) i u Crvenoj zvezdi (koju je trenirao).