Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

„Nisam pljunula Rističevića, niti sam ga opsovala, niti bih bilo kome tako nešto priredila, a pogotovo ne takvom čoveku bez integriteta. Tačno je da sam mu rekla – sram vas bilo i da sam aplaudirala, ali moja reakcija je bila ljudski emotivna, jer u danu kada se govori o nasilju nad ženama, poslanik vladajuće stranke zloupotrebljava parlament u obračunu sa drugim strankama“, kaže za Danas Tatjana Macura.

Napominje da je za nju zapanjujuće što Maja Gojković, predsednica parlamenta, nije opomenula Rističevića zbog pokazivanja fotografija golih žena, već mu se naprotiv izvinjavala zbog ponašanja DJB. Dve opomene, kaže Macura, zaradila je ona sama, braneći prava žena u danu kada je sprečavanje nasilja nad njima bila tema.

Macura priznaje je njeno iskustvo u parlamentarnom radu skromno, ali da je za nekoliko proteklih meseci shvatila kako se ponaša parlamentarna većina prema manjini. „Nikada se ranije nisam bavila politikom, niti sam bila član bilo koje stranke. U politiku sam ušla slučajno prateći najpre blog lidera DJB Saše Radulovića, a potom i njegov rad dok je bio ministar. Razmenjivali smo komentare na Tviteru, a u jednoj od njih Radulović me je pozvao da uđem u politiku. Tražila sam 24 sata da razmislim i konsultujem porodicu“, objašnjava Macura. Radulovića je upoznala tek na prikupljanju potpisa za izbornu kampanju. Od tada je prošlo nekoliko burnih parlamentarnih meseci i kaže da se nije pokajala.

Pre ulaska u politiku poslanica Macura se bavila preduzetništvom. Suprug i ona bavili su se telekomunikacijama kao ekskluzivni partneri kompanije VIP mobajl, a radili su i za MTS i Telenor. „Preduzetništvo, u zdravom sistemu, omogućava ljudima da ostvare svoje snove i obezbede dostojanstven život za svoju porodicu i sebe“, tvrdila je. Po obrazovanju je strukovni ekonomista, iako je studirala medicinu i stomatologiju koje nije završila. Hobiji su joj čitanje, pilotiranje, skijanje, a kao metod učenja najviše praktikuje „kreiranje mapa uma“. „To je svojevrsna metoda koja olakšava učenje i usvajanje znanja, primenjujem je već 12 godina. Tu ne vidim ništa neobično, to je nadaleko poznata metoda iza koje stoje ugledni engleski psiholozi i ja bih svima preporučila da to isprobaju“, objašnjava Macura. Rođena je u Zemunu 1981. godine, udata je i majka je dve devojčice.