Vladan Đokić: Rektor iz "rezerve" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Da zbog svađe novosadskih naprednjaka o kandidatu za rektora Univerziteta u Novom Sadu Skupština Srbije nije donela autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju, ishod glasanja za rektora Beogradskog univerziteta verovatno bi bio drugačiji.

To tumačenje iz „trke“ je izbacilo dekana Ekonomskog fakulteta Branislava Boričića, pa je kao njegova „rezerva“ ubačen Vladan Đokić. Tako će spletom okolnosti Đokić od 1. oktobra u narednom trogodišnjem periodu voditi naš najveći i najstariji univerzitet.

Spekulacije da je novu upravu UB „izgurala“ vlast, što se povezuje da rezultatima glasanja na Savetu Univerziteta, Đokić je za Danas demantovao.

„Ne mogu da budem ničiji kandidat. Videli ste da rektora biraju članovi akademske zajednice, predstavnici studenata i članovi Saveta koje delegira država, među kojima su tri akademika i svi ostali, sem jednog ili dva člana, su iz akademske zajednice. Tako da je ovo izbor akademske zajednice“, kazao je Đokić.

U prvoj izjavi po izboru je istakao da je za Beogradski univerzitet najvažnije da se ujedini, što neće biti lak zadatak, imajući u vidu da se odavno nije desilo da izbori za rektora toliko podele akademsku zajednicu.

S druge strane, mnogi pozdravljaju njegov stav da se mora sačuvati specifičnost svake članice UB, pošto dobar deo akademske zajednice još uvek aktuelnoj rektorki Ivanki Popović zamera preteranu centralizaciju.

Vladan Đokić je rođen 1963. godine.

Nakon završenih studija na Arhitektonskom fakultetu, magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu UB.

Njegovo profesionalno angažovanje je usmereno na urbanističko projektovanje i planiranje i urbanu morfologiju.

Iako ga pojedini mediji dovode u vezu sa projektom Beograd na vodi, iz Đokićeve profesionalne biografije se vidi da je kao ekspert bio angažovan na brojnim državnim projektima još od 2000. godine naovamo.

BIRN je pisao da je 2014. imenovan u radnu grupu za stručnu kontrolu Nacrta prostornog plana područja posebne namene uređenja priobalja grada Beograda za projekat Beograd na vodi, ali da nije prisustvovao sednici na kojoj je odlučeno da taj plan može da ide u dalju proceduru, čime je omogućen početak gradnje spornog kvarta.

Od osnivanja 2009. je glavni i odgovorni urednik međunarodnog časopisa iz oblasti arhitekture i urbanizma „Serbian Architectural Journal“.

Urednik je preko 20 naučnih monografija i tematskih zbornika, dobitnik 14 nagrada na arhitektonsko-urbanističkim konkursima.

Bio je mentor 28 doktorskih disertacija, sedam magistarskih teza i preko 200 diplomskih radova.

Mediji pišu da je krajem 2018. godine izabran za člana Skupštine FK Crvena zvezda ispred BU. Aktivno govori engleski i ima pasivno znanje ruskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.