Vladimir Bilčik: Mekalisterov naslednik 1Foto: Twiter

Tu funkciju obavljaće Vladimir Bilčik, slovački poslanik iz redova Evropske narodne partije, koja je na majskim izborima za EP ostvarila još jednu pobedu i ostala dominantna snaga u briselskim institucijama.

Pre nego što je doneta odluka o izvestiocu za Srbiju, Bilčik je prošlog meseca izabran za predsedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta u Odboru EP za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore. Tim povodom ocenio je da Crnu Goru na putu ka EU čeka još posla, naročito na jačanju nezavisnosti i profesionalnosti pravosuđa.

„Potpuno funkcionalni Sudski savet i Ustavni sud su od najvećeg značaja za dobro funkcionisanje demokratske Crne Gore, pa ćemo obratiti posebnu pažnju na razvoj događaja u ovoj oblasti“, istakao je u razgovoru za „Vijesti“.

U istom intervjuu poručio je da budući da je iz Slovačke, „od ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kusnirove u februaru 2018, napadi na novinare su za mene posebno osetljivo pitanje“. Kako je naglasio, „posebnu pažnju ću obratiti na položaj novinara i slobodu medija u Crnoj Gori, ali i širem regionu Zapadnog Balkana“.

Vladimir Bilčik, koji je u klupe Evropskog parlamenta prvi put seo letos, prethodno je radio kao politički analitičar i univerzitetski profesor u Bratislavi.

Član je vanparlamentarne stranke desnog centra „Zajedno“, koja je na predsedničkim izborima podržala aktuelnu predsednicu Slovačke Zuzanu Čaputovu. U istraživačkom centru Slovačke asocijacije za spoljnu politiku vodio je programe koji se odnose na stanje u Evropskoj uniji, dok je na katedri za političke nauke Fakulteta umetnosti predavao evropsku integraciju i međunarodne odnose.

Takođe, objavio je stručne radove o državama centralne Evrope koje su članice EU, kao i o bezbednoj i spoljnoj politici Unije. Tokom 2002. i 2003. bio je angažovan kao savetnik slovačke vlade prilikom izrade „Konvencije za budućnost Evrope“.

Rođen je 27. maja 1975. godine u Bratislavi. Školovao se u matičnoj državi, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Diplomirao je političke nauke na Univerzitetu Oksford. Master je filozofije i doktor je političkih nauka. Posebno je zainteresovan za borbu protiv dezinformacija i budućnost Šengena.