Foto: FoNet/ TV FoNet

Pre neki dan je na konferenciji povodom koncerta grupe The Stranglers koji je prekjuče održan na Belgrade Beer Festu za srpske medije izjavio da je Strenglersima bitno da shvate političku situaciju svake zemlje u kojoj nastupaju, jer bi u suprotnom to značilo da žive u vakuumu, u kom ništa ne mogu da iskuse, niti da čuju mišljenje običnih ljudi, i kroz šta oni prolaze.

Stoga tekstovi ovog benda prave kritički osvrt na društveno političku scenu ne samo Velike Britanije, te tako po Burnelovim rečima putovanje u različite zemlje predstavlja privilegiju, jer na taj način osluškuju puls određenog društva i nalaze materijal za stvaranje muzike.

Komentar koji je za srpske medije po pitanju naše zemlje ostavio bio je da je ovo vreme populističkih vladara u svetu, za kojima ne zaostaje ni Srbija, kao i to da je za Srbiju čuo da imamo „predsednika koji se meša u sve, a ne zna baš mnogo o svemu, i da je vrlo popularan kod jednog dela društva, i vrlo nepopularan kod drugog, što je situacija baš kao i svuda u svetu“.

Inače kritički nastrojen tekstopisac, pevač i basista Strenglersa rođen je u Noting Hilu, u Londonu, iako su mu roditelji rodom iz Francuske. Sa 12 godina, sa njima se preselio u Godalming, Surrei, gde je pohađao Kraljevsku gimnaziju, da bi potom izučavao istoriju na Univerzitetu u Bredfordu i Hadersfildu. Burnel ima crni pojas sedmog stepena u karateu i šef je karate kluba Shidokan UK. Takođe je motorista i poseduje brojne Triumph motore.

Kao francuski državljanin, Burnel je dobio poziv za nacionalnu službu u Francuskoj, međutim, služenje francuskoj vojsci uspeo je da izbegne tvrdeći da bi njegovo odsustvo indirektno oštetilo bend, a time i karijere drugih članova, što je u skladu sa Burnelovom tvrdnjom da bi samo „buržuji“ pristali da služe vojsci svoje zemlje.

Iako je od 1974. godine u bendu The Stranglers, izdao je dva solo albuma „Euroman Cometh“ 1979. i „Un Jour Parfait“ 1988. godine, kao i album sa klavijaturistom Strenglersa Dave Greenfieldom, Fire and Water 1983. Nastupao je i kao gostujući muzičar za brojne umetnike poput Lizarda i ARB iz Japana, Poliphonic Size iz Belgije i druge.

Burnel je formirao ritam i blues cover bend Purple Helmets, koji je odsvirao niz koncerata i objavio dva albuma krajem 1980-ih. Ovaj svestrani umetnik prepoznatljiv je po njegovom autentičnom, s jedne strane melodičnom ali i sirovom i žustrom punk zvuku bas gitare.